Dikkat! Siber suçluların yeni yöntemi : 'Joker: İkili Delilik'

Kimlik avı dolandırıcılarının son yöntemi Joker serisinin yeni filmi 'İkili Delilik'.... Yeni filmi internet üzerinden ücretsiz (korsan) olarak izlemek isteyen hayranları, hassas verilerini ve paralarını kaptırma riskiyle karşı karşıya kalıyor.  

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 10:52

Kaspersky uzmanları, yeni filmle ilgili kimlik avı dolandırıcılıklarını tespit etti. İlk örnek, filmi ücretsiz izleme teklifi sunan sahte bir abonelikle ilgiliydi. Sahte web sitesinde, kullanıcılardan kayıt olmak için kredi kartı bilgilerini girmeleri isteniyor, ancak vaat edilen film asla erişilebilir olmuyor. Dolandırıcılar, kurbanın kart bilgilerine erişerek bunları dolandırıcılık işlemleri için kullanabiliyor veya karanlık web’de satabiliyor.

Kredi kartı bilgilerini çalmak amacıyla ücretsiz film aboneliği sunduğunu iddia eden bir dolandırıcılık faaliyeti

İkinci dolandırıcılık türü, Joker film markasını kullanarak kurbanları sahte yatırım planları, çekilişler veya benzeri tuzaklara çekmeyi hedefliyor. Siber suçlular, filmi ücretsiz izleme vaadi sunan kimlik avı siteleri oluşturuyor. Kullanıcılar videoyu oynatmaya çalıştıklarında, genellikle hızlı ve kolay para kazanma yöntemlerini tanıtan, çekilişe katılma fırsatı sunan veya başka kazançlar vaat eden sayfalara yönlendiriliyor. Kaspersky tarafından ortaya çıkarılan vakalarda, kullanıcılardan ya dolandırıcıların sahte yatırım fırsatları sunarak iletişim kurabilmeleri için kişisel bilgilerini ya da örneğin çekiliş ödülünün teslimat ücreti gibi nedenlerle kredi kartı bilgilerini vermeleri isteniyor.

Kullanıcıları sahte "hızlı zengin olma" planlarına çekmek için tasarlanan kimlik avı sayfaları

Kaspersky güvenlik uzmanı Olga Svistunova “Kısa bir süre sonra gerçekleşecek prömiyer yaklaştıkça, daha fazla insan filme erkenden erişim sağlamak için çeşitli yollar arıyor ve bu nedenle bu tür dolandırıcılıklara kanma riski artıyor. Kullanıcıların hassas bilgilerini girdikleri yerleri dikkatlice doğrulamalarını ve şüpheli ya da zararlı web sitelerine karşı uyarı verebilecek güvenilir bir antivirüs yazılımı kurmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz,” diyor 

Kimlik avı ile ilgili risklerden korunmak için Joker filmi hayranlarının prömiyerle ilgili çevrimiçi içeriklerde gezinirken önlem alması gerekiyor. Kaspersky uzmanları şu tavsiyelerde bulunuyor:

Dikkatli olun

Özel teklifler veya bedava ürünler sunan şüpheli e-postalara, mesajlara ya da web sitelerine karşı temkinli olun. Kişisel veya finansal bilgilerinizi paylaşmadan önce kaynağı mutlaka doğrulayın.

Kişisel verilerinizi koruyun

Adresiniz, telefon numaranız veya finansal bilgileriniz gibi hassas verileri çevrimiçi paylaşırken dikkatli olun ve yalnızca güvenli platformlar kullanın.

Web sitesi güvenliğini doğrulayın

Web sitelerinin güvenli bağlantılara sahip olduğundan emin olun; URL'de "https://" ve adres çubuğunda kilit simgesinin bulunup bulunmadığını kontrol edin.

Güvenlik çözümleri kullanın

Kaspersky Premium gibi ödüllü güvenlik çözümlerine güvenin; bu tür çözümler zararlı ve kimlik avı sitelerini tespit eder.

Güvenilir kaynaklara güvenin

Dolandırıcılıklardan kaçınmak için yalnızca resmi web sitelerine, yetkili satıcılara ve saygın kaynaklara başvurun.