“Şimdi Dönüşüm: Dirençli Şehirler, Yenilikçi Yarınlar” mottosuyla gerçekleştirilen zirve, sektör uzmanları, akademisyenler ve kamu temsilcilerini bir araya getirdi.
ALİ TUĞCU: “GELECEĞİ HEP BİRLİKTE ŞEKİLLENDİRMELİYİZ” Zirvenin açılış konuşmasını yapan BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, etkinliğin anlamlı bir güne denk geldiğini belirterek, “Bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 105. yılını ve tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz” dedi.
“BURSA’NIN VİZYONUNU KORUMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU” Tuğcu, Bursa’nın tarih boyunca sahip olduğu vizyoner yapısını sürdürdüğüne dikkat çekerek, “Şehrimizin potansiyelini en doğru şekilde yönetmek ve geleceğe taşımak için hepimize büyük görevler düşüyor. Bursa'nın yol haritasında dirençli şehir modelleri, ortak akılla şekillenmeli” ifadelerini kullandı.
Zirvenin, Cumhuriyet tarihinin önemli mekânlarından biri olan Bursa Business School'da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda hayata geçirilen bu alan, Türkiye’ye örnek olmuş modellerden biridir. Bu tesis, geçmişten günümüze taşıdığımız vizyonun bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.
DİRENÇLİ VE YAŞANABİLİR KENT VURGUSU Burkay, günümüzde sıkça konuşulan “dirençli kentler” kavramının sadece doğal afetlere değil, tüm yaşam alanlarının sürdürülebilirliğine yönelik olduğunu belirterek, yaşanabilir şehirlerin ancak planlı hareketle inşa edilebileceğini söyledi.
PLANSIZLIK KENTİN TEMEL SORUNU Geçmişteki kentsel dönüşüm uygulamalarının çoğunun plansızlıkla yapıldığını ifade eden Burkay, bu plansızlığın hava kirliliği, trafik ve çevre gibi alanlarda ciddi sorunlar doğurduğunu belirtti. “Plansızlıkla bozduğumuz bir şeyi düzeltmek için planlı bir süreç işletmemiz şart” dedi. KENT ANAYASASI VE MEKANSAL PLANLAMA Burkay, bir kentin anayasası niteliğindeki mekânsal planlamanın şart olduğuna dikkat çekti. “Şehrin içindeki sanayi alanlarını apartman altlarından çıkarmadıkça trafik gibi sorunları çözmek mümkün değil” diyerek, sanayinin belirli bölgelere taşınması gerektiğini savundu. BURSA’NIN GELECEĞİ İÇİN VİZYON ŞART Bursa'nın her alanda ilk beş şehir arasında yer aldığını ifade eden Burkay, “Bu gücü korumak ve geleceğe taşımak bizim görevimiz. Üst akla da ihtiyaç var çünkü hiçbir şey zarar olmadan düzelmez. Bedel gerekiyorsa, biz buna hazırız” dedi. UZAY VİZYONU VE GELECEĞE YATIRIM 2013 yılında kurdukları Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'ne (GUHEM) atıfta bulunan Burkay, o günlerde eleştirilen bu vizyonun bugün geldiği noktada haklılık kazandığını ifade etti. “Dünya artık eski dünya değil. 19. yüzyılın sanayi aktörleri sahneden çekiliyor, bu dönüşümü kaçırmamalıyız” dedi. “YENİ YOLLARLA DEĞİL, YENİ PLANLARLA SORUNLARI ÇÖZERİZ” Bursa’nın trafik sorununun yalnızca yeni yollarla değil, bütüncül bir şehir planlamasıyla çözülebileceğini belirten Burkay, “Bir yol daha açarak trafik çözülmez. Şehri doğru planlarsak ancak o zaman rahatlatabiliriz” ifadelerini kullandı. Konuşmasının sonunda tüm paydaşlara çağrı yapan Burkay, “Politika yapmanın ötesinde, artık eylem ve aksiyon zamanı. Herkesi memnun edemezsiniz ama hiçbir şey yapmazsanız hiçbir sorunu da çözemezsiniz” dedi.
GYF & GYO FİNANSMAN MODELLERİ OTURUMU
Açılış konuşmasının ardından Kentsel Dönüşümün Ekonomisi: GYF & GYO Finansman Modelleri oturumuna geçildi