CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Ilıpınar Höyüğü için müjdeli haberi verdi.
Milletvekili Altaca Kayışoğlu’nun sorularını cevaplayan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 1987-2002 yılları arasında yürütülen ancak sonrasında devam ettirilmeyen kazı çalışmalarının 2025 yılında yeniden başlayabilmesi için ön çalışmalara başlandığı bilgisini verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde geçmişi sekiz bin yıl öncesine, Cilalı Taş Devrine uzanan Ilıpınar Höyüğü’nü gündeme getirip, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Ilıpınar’ın geleceğiyle ilgili sorular yönelten Altaca Kayışoğlu, Bakan’dan yazılı yanıt geldiğini açıkladı.
Bakan Ersoy’dan gelen yanıtı değerlendiren Altaca Kayışoğlu, “Bu eserlerin korunması ve bizden sonraki yüzyıllara aktarılması için ilgililerin dikkatini diri tutma, hassasiyetlerini öne çıkarma noktasında gereken uyarı ve önerileri yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
Bakan Ersoy’dan gelen cevapta, Ilıpınar Höyüğünde kazı çalışmalarına 2025 yılı içerisinde başlanabilmesinin önünü açmak için ön çalışmalara başlandığının bilgisinin yer aldığını dile getiren Altaca Kayışoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Bakan, Ilıpınar’a ilişkin sorumuza, ‘Ilıpınar Höyüğü'nde 1987-2002 yılları arasında Bakanlığımız ve Hollanda Arkeoloji Enstitüsü adına Dr. Jacob Roodenberg başkanlığındaki bir ekip tarafından kazı çalışmaları yürütülmüştür. Ilıpınar Höyüğü'nde arkeolojik kazı çalışmalarının 2025 yılında yeniden başlatılmasına yönelik ön planlama çalışmalarına başlanılmıştır.’ cevabını veriyor. Uzun süredir unutulmuş Ilıpınar Höyüğü ve Orhangazi için iyi bir haber bu. Takipçisi olmaya devam edeceğiz.”
Ilıpınar Höyüğünün bir açıkhava müzesine dönüştürülmesini istediğini dile getiren Altaca Kayışoğlu, Ilıpınar Höyüğündeki kazılardan çıkarılan eserlerin İznik Müzesinde yer aldığını da söyledi ancak ne kadarının sergilenip ne kadarının depoda tutulduğunun sorgulanması gerektiğini dile getirdi.
Altaca Kayışoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bizim isteğimiz Ilıpınar Höyüğünün bir açıkhava müzesine dönüştürülmesidir. Daha önce yapılan kazılardan çıkarılan eserlerin kendi topraklarında sergilenmesine ön ayak olmaktır. Ilıpınar Höyüğü’ndeki kazılardan çıkarılan eserler bugün İznik Müzesi’nde yer alıyor. Ne kadarı sergileniyor ne kadarı depolarda? Orhangazi ve Bursa’ya değer katacak çalışmaların bir an önce başlaması için yerel yönetimlerin de devreye girerek, bu girişimlerimizi öne çıkarması Ilıpınar’ın geleceği için çok önemli. Ilıpınar, ben-sen-o değerlendirmelerinin çok ötesinde bir öneme sahip.”