Nazım Hikmet'in doğumunun 123'üncü yılı, Bursa'da anlamlı bir etkinlikle kutlandı. Şairin anısını yaşatmak amacıyla Bursa Kent Müzesinde düzenlenen programda, ona ait özel eşyaların tanıtımı yapılarak kentin kültürel hafızasına kazandırılacak.
Haber Giriş Tarihi: 15.01.2025 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2025 11:45
Bursa Büyükşehir Belediyesi, ünlü şair Nazım Hikmet'in doğumunun 123'üncü yılı nedeniyle, onun bıraktığı sanat mirasını gün yüzüne çıkarmak üzere bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Düzenlenen toplantıda, şairin özel eşyalarının tanıtımı yapıldı. Bursa Kent Müzesine kazandırılacak önemli koleksiyon, basın mensuplarıyla bir araya gelinen programda paylaşıldı.
Programda Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Yıldız, Mehmet Emin Direkçi ve Ali Altunsoy, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Şafak Baba Pala, Basın Yayın Daire Başkanı Mehmet Us ve çok sayıda gazeteci yer aldı.
BAŞKAN BOZBEY'İN DESTEĞİ BÜYÜK Etkinliğin açılış konuşmasını, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi Tanıtımı Başkanı Güney Özkılınç yaptı. Özkılınç, konuşmasında Nazım Hikmet adına kentte birçok çalışma yapıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Nazım Hikmet için tek çabayı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanlığı zamanında yapmışken, bugün de aynı desteği verdi. Biz, Nazım Hikmet rotası diye bir kültür rotasını yeniden canlandıracağız. Tabii başka rotalarımız da var. Bugün birçok Nazım Hikmet’e ait eşyayı kent müzesine kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz."
"NAZIM HİKMET'E SAHİP ÇIKMAK MUTLU EDİYOR" Nazım Hikmet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Barış Aybay, "Türkçe’nin bu büyük şairini gençlerle buluşturarak hala bizlerle olduğunu anımsatmak istiyoruz. Bursalı dostlarımızın Nazım Hikmet’e sahip çıkması bizleri çok mutlu ediyor. Eminim ki bundan sonra da Bursalı dostlarımız Nazım Hikmet’e kucak açmaya devam edecektir." dedi.
"NAZIM'IN BURSA'DAKİ İZLERİ BÜYÜK" Etkinlikte konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise Nazım Hikmet’in Bursa’daki izlerine ve şairin önemine vurgu yaptı. Bozbey konuşmasında, "Büyük ustanın, hem Bursamızın belleğini oluşturan hem de dünyaya ilham olan Nazım Hikmet’in Bursa’daki izlerinin açığa çıkması ve şairi daha yakından tanıma fırsatı sundukları için mesai arkadaşlarımıza teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.
"NAZIM YILI İLAN ETTİK" Şairin şiirlerini okuyarak büyüdüğünü katılımcılarla paylaşan Başkan Bozbey, "Belki o şiirleri okuduğumuz için zaman zaman lise yıllarımızda sıkıntılar yaşadık. Ancak Bursa’daki izlerini ortaya çıkarmak bize nasip olduğu için son derece mutluyum. Nilüfer’de Nazım Hikmet Kültürevi ve Nazım Çınarlığı yapmıştık. Şimdi sıra büyükşehire geldi. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığımız dedi ki: Bu seneyi 'Nazım Yılı' ilan edelim. Hakikaten 2025'i Nazım Yılı olarak ilan ettik." dedi.
"NAZIM HİKMET'E BURSALI DİYEBİLİRİZ" "Bu yıl boyunca Nazım Hikmet’in izlerini takip eden kültür rotalarını oluşturmak ve yerli-yabancı turistlere şairin Bursa’da geçirdiği on bir yıllık süreci anlatmak istiyoruz." diyen Başkan Bozbey, şöyle konuştu: "Nazım Hikmet Bursa cezaevinde yılları boşa geçirmiyor; dönemin belediye başkanı Ali Muhittin Dinçsoy ile dostluk kurarak koza kooperatifindeki kitap tasarımlarını yapıyor. Bursa, Nazım Hikmet’in hikayesinin olduğu bir kent. Aslında, 'Nazım Hikmet Bursalı’ diyebiliriz. Dünya çapında tanınan bu şairimizin, bizler tarafından Bursalı olarak değerlendirilmesi önemli."
BAŞKAN BOZBEY'DEN MÜJDE Kentte, Nazım Hikmet ile ilgili çalışmalarının devam edeceğini dile getiren Başkan Bozbey, Bursa'nın sanatçılarıyla ilgili de bir çalışma yürüteceklerini duyurdu. Başkan Bozbey konuşmasını, "Bundan böyle, Nazım Hikmet ile ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bursa’nın sanatçılarıyla ilgili de bir çalışma yürütüyoruz. Çünkü Bursalılar, kendi değerlerini bilmeli ve sahip çıkmalı. Nazım ve diğer sanatçılarımızı gelecek kuşaklara anlatarak sahiplenmelerini sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. O büyük şair, öyle bir aşk yaşamıştır ki..." ifadeleriyle sonlandırdı.