Podyum Park Davet'te gerçekleşen toplantıya BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar’ın yanı sıra; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, İYİ Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu katılım sağladı.
İftar yemeğinin ardından programın açılış konuşmasını BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar yaptı. Başkan Küçükkayalar, Her yıl olduğu gibi bu yılda, Ramazan ayının ilk günlerinde buluşulan bu geleneksel iftar programlarında konuklarla birlikte olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi. Ramazan ayının, yardımlaşma, bereket, nefsini terbiye etme,hoş görü, birlik ve beraberlik ayı olduğunun altını çizen Küçükkayalar, “İnsan, fanidir, geçicidir, ölümlüdür. İnsanı ölümsüz yapan ise yaşadığı ömür değil, bıraktığı eserler, fikirlerdir. İnsanlar ve kurumlar tarihe bıraktıkları bu izlerle anılırlar.“ dedi. “BUSİAD’IN HİZMETLERİ BURSA’YA VE ÜLKEYE YÖNELİKTİR” BUSİAD olarak geçmişten devraldıkları 47 yıllık birikimle geleceği şekillendirmek için çalıştıklarını ifade eden Küçükkayalar, “Hizmetlerimiz ve sorumluluğumuz üyelerimize, Bursa’mıza ve ülkemize yöneliktir. Onların gelişimleri için gönüllü olarak çaba gösteriyoruz. Bu çerçevede yaptığımız etkinliklerimiz, hazırladığımız raporlarımız salt ekonomik konularla sınırlı değildir; eğitimi, kültürü, sanatı, sporu, çevresel çalışmaları, iletişimi, teknolojiyi, enerjiyi, kurumsal gelişimi ve toplumsal konuları da kapsar. Ekonomik açıdan gelişmemizde bunların her birinin ayrı ayrı büyük önemi vardır.” dedi.
Hadi gelin karbon ayak izimizi azaltırken kadın ayak izimizi artıralım!”
“1978 yılından beri, BUSİAD Ailesi olarak, gönüllülük esasıyla Bursa’nın geleceğinin nasıl olması gerektiğine kafa yoruyor, çalışmalar yapıyor, üyelerimizin, Bursa’mızın ve ülkemizin gelişimini sağlayacak etkinliklere imza atıyoruz.” diyerek konuşmasına devam eden Küçükkayalar, “TÜSİAD’tan sonra ülkemizde kurulmuş olan ikinci ve Anadolu’nun ilk iş insanları ve sanayicileri derneği olan BUSİAD, 40 milyar doları geçen cirosu, 11 milyar doları aşkın ihracatı ve 255.000’i aşan istihdamı sağlayan 316 üyesi ile şehrimizin ve ülkemizin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biridir. Çatı kuruluşumuz olan Türk İş Dünyası Konfederasyonu TÜRKONFED’in 2000’li yılların başında kurulmasında çok önemli katkılar sağlayan derneğimiz, geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde de etkin çalışmalarını sürdürmektedir.” dedi.
2050 ÇEVRE DÜZENİ PLANI 2050 Çevre Düzeni Planına da değinen Başkan Küçükkayalar, “Bursa’mız için yeni bir hikâye yazmanın vakti geldi” dedi. “Antroposen” yani “İnsan çağı” olarak adlandırılan bu çağda dijitalleşme ile birlikte yapay zekanın da konuşulmaya başlandığını ifade eden Küçükkayalar, nasıl bir Bursa hayali kuruluyorsa ona göre çalışılması gerektiğini belirtti. Başkan Küçükkayalar, “Yazacağımız hikâye geleceğimiz olan bu gözleri yaşartmasın diyerek, katılımınız için hepinize şahsım ve çalışma arkadaşlarım adına çok teşekkür ediyor, birlikte yaşayacağımız daha nice hayırlı Ramazanlar diliyor, en içten saygı ve sevgilerimizi sunuyorum.” sözlerini noktaladı.
BUSİAD Başkanı Küçükkayalar’ın ardından ‘2050 Çevre Düzeni Planını anlatmak üzere Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey kürsüye davet edildi. Hedeflerinin daha güçlü, sürdürülebilir ve yeniden yeşil Bursa vizyonunu hayata geçirmek olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Yeşil Bursa ünvanını geleceğe taşımalıyız. Bu ünvanı kaybettik ama yeniden kazanabiliriz. Bu plan, kentin tarım, ticaret ve yeşil dengesini koruyan bir yol haritasıdır. Sanayi ve çevre birbirine rakip değildir.” dedi. Başkan Bozbey, 1/100.000’lik planın detaylı sunumunu gerçekleştirdi.
Bu planlama sürecinde 40 personelin çalıştığını belirten Başkan Bozbey, Ocak 2026’nın sonuna kadar ÇED’in planlama ilgili süreçleri tamamlamak istediklerini ifade etti. Meclisten geçirip kent anayasasını onaylamak istediklerini vurgulayan Başkan Bozbey, planın saha çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. KAPALIÇARŞI’NIN SAATİ UZATILMALI Turizm konusunda Bursa’nın geride kaldığını dile getiren Başkan Bozbey, Kapalıçarşı’nın saatinin daha geniş tutulması gerektiğini belirtti. Gölyazı, cumalıkızık, misi gibi bölgelerin 2 bin yıllık olduğunu söyledi. Bunların turizm açısından değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Bozbey, bunların hikayelerle bütünleştirilip pazarlanması gerektiğini belirtti. BAŞKAN BOZBEY: ÇED PLANINA SAHİP ÇIKALIM Sanayi, depolama ve lojistik olarak bakıldığında Bursanın dağınık olduğunu ifade eden Başkan Bozbey, “Birçok açıdan ÇED planına sahip çıkalım. Gelecekte Bursanın farkını ortaya koyalım.” dedi. Bursa’dan 9 fay hattı geçtiğini söyleyen Başkan Bozbey, “7 tanesi 7.2’nin üzerinde deprem üretebilecek faylardır. Bu fay hatları, etkili yerlerden geçiyorlar. Dağ bölgesi hariç Bursanın tümünü etkiliyor.” şeklinde konuştu.
Başkan Bozbey, Bursanın başlıca çevre sorunlarının hava kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ile katı ve tehlikeli atıklar olduğunu söyledi. Hava kirliliği konusunda zirvede Kestel’in olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Böyle bir havayı hepimiz soluyoruz.” dedi ve Çevre konusunda müsilaj tehlikesine de dikkat çekti. Son olarak Ulaşım konusunda da çalışmalar olduğunu belirten Başkan Bozbey, bu gece için BUSİAD Başkanı ve yönetimine teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.