Mudanya Üniversitesinin açılış törenine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanı sıra, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Mudanya Üniversitesi Kurucusu Gıyasettin Bingöl, Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Karip ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı.
Bakan Tunç’un Bursa’daki ilk durağı Mudanya Üniversitesi oldu. Mudanya Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya gelen Bakan Tunç, 2024-2025 akademik yılının hayırlı olmasını diledi.
Mudanya Üniversitesinin akademik yıl açılışı töreni, Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Karip’in konuşmasıyla başladı. Açılış törenine gelen Bakan Tunç’a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Rektör Karip, “Filistin, Gazze ve Lübnan’da yaşanan katliamı şiddetle kınıyorum. Bir ülkenin kalkınması kaliteli, iyi yetişmiş bir genç nesilden geçer. İnsanı değerlere sahip, insanı merkez alan bir eğitimi hedefliyoruz. Gıyasettin Bingöl öncülüğünde öğrencilerimizin yüzde 20’sini tam burslu olarak kabul ettik. Bu, yeni bir üniversite için son derece iddialı bir karardır. Mudanya Üniversitesi olarak, fakültelerde 4+1 modelini, meslek yüksek okullarında ise 3+1 modeli uyguladık. BTSO başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş ile iş birliği içerisindeyiz. Öğrencilerimiz, bölümlerine göre bu kurumlardan faydalanıyorlar. Sayın Bakanımızın huzurunda bir kez daha bizimle yaptıkları iş birlikleri için bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.
Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl, zor şartlarda eğitim gördüğü hayat hikayesini paylaşarak Mudanya Üniversitesi’nin nasıl kurulduğunu açıkladı. Bursa’da çok büyük bir kitap evi kurarak hikayesininin başladığını belirten Bingöl, “Dershaneler, kolejler ve ardından üniversitemiz oldu. Hep okuma aşkım vardı. Bursa’yı çok sevdim. 18 yıl kendimi yetiştirdim. Çok iyi bir ekip kurduk.” dedi.
Ayın 4’ünde Muş’a kendi adını taşıyan bir meslek okulunun açılışı yapacaklarının müjdesini veren Gıyasettin Bingöl, “İnşallah bu açılışa Cumhurbaşkanımız katılım sağlayacak.“ dedi.
Bursa’nın güzel üniversitesi olan Mudanya Üniversitesinin akademik yıl açılışında olmaktan memnun olduğunu dile getirerek konuşmasına başlayan Bakan Tunç, “Bursa’nın eğitim hayatına değer katacak bu Üniversite’nin kuruluşunda emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Ben milletvekiliyken bu üniversitenin kurulmasına oy vermiştim. Ülkemizin 81 vilayetinde üniversiteler kuruldu. Akademik kadroların güçlendirilmesi için destekler verildi. Bütçe’de en fazla pay, eğitime ayrıldı. Burs, yurt imkanları artırıldı. Hükümetimiz hep kapasite artırma gayreti içinde oldu.” şeklinde konuştu.
Eğitim kalitesini daha da artırmak için çabalayacaklarının altını çizen Bakan Tunç, “Gelecekte Mudanya Üniversitesi ile gurur duymaya devam edeceğiz.” dedi.
Eğitim ve adaletin kalkınmanın en önemli 2 unsuru olduğunu vurgulayan Bakan Tunç, “İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın. İnsanı güçlendirmenin en önemli yolu, çocukları güçlü bir eğitimle desteklemek. En fazla bütçe eğitime ve sağlığa ayrıldı. Bundan sonra daha çok mesafe alabilmeli ve Türkiye’yi dünyanın en güçlü ülkeleri arasında görmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Dünya’da adaletsiz bir sistem olduğunu söyleyerek Filistin’de yaşanan soykırım’a dikkat çeken Bakan Yılmaz Tunç, bağımsız Filistin devleti kurulması gerektiğini belirtti. Bakan Tunç, “Daha adil bir dünyanın mümkün olduğunu her fırsatta söylüyorum. İnsan haklarının savunuculuğunu yapan bir liderimiz var. BM soykırım sözleşmesi ihlal ediliyor. Filistin’de maalesef katliam yaşanıyor. Bir işgal süreci başladı. İşgal sürecine yönelik BM’nin güvenlik konseyinin işgal edilmemesi yönünde sayısız kararlar oldu fakat bu kararların hiç birine uymayan bir İsrail devleti var. Dünyanın gözü önünde soykırım yapıldı. Bir millet, sadece müslüman olduğu için yaşadığı topraklardan çıkarıldı. Şimdi soykırımı genişletmek için Lübnan’a saldırdılar. Biz Türkiye olarak adaleti savunmaya devam edeceğiz. Bağımsız Filistin devleti kurulması gerektiğini cünyaya haykırmaya devam edeceğiz.“ dedi.
Suç ve suçlu ile mücadelede caydırıcılığı sağlamak, suç işlenmesini engellemek, cezaevinden sonra topluma uyum sağlamak, tutuklama şekline yönelik önemli çalışmaları olduğunu belirten Bakan Tunç, “Yargı reformu strateji belgesi açıklanacak. Toplumun huzurunu bozan suç şebekelerine taviz vermeyeceğiz. Anayasamızda kadın hakları ile ilgili önemli reformları harekete geçirdik. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başladık. Bu yüzyıl, gençlerimizle inşa edilecek. Gençlerimize güveniyoruz. Onlar başaracak. Akademisyenlerinin gösterdiği yolda ilerleyecekler. Okumak önemli, güçlükleri yenmek için çalışmak lazım, pes etmemek lazım. Bu Üniversite’de iyi bir eğitim alacağınızı ve şanslı olduğunu düşünüyorum. Yeni akademik yılın hayırlı, uğurlu olmasını ve başarılarla geçmesini diliyorum.” dedi.
Bakan Tunç’un konuşmalarının ardından Mudanya Üniversitesi Rektörü Emin Karip, Uludağ Üniversitesi Rektörü Ferudun Yılmaz ve Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Naci Çağlar, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a plaket takdim etti.