Kuraklıktan etkilenen Gelingüllü Barajı'nın doluluk oranını yüzde 8'e kadar düştü

Yozgat'ta kuraklıktan etkilenen Gelingüllü Barajı'nın doluluk oranını yüzde 8'e kadar düştü. Suların çekildiği barajda çobanlar hayvanlarını otlatmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 16:44

Yozgat genelinde barajlardaki su seviyesi yüzde 30'ların altına düşerken, Gelingüllü Barajı'nda ise yüzde 8'in altına geriledi. İçme suyunun yanı sıra tarımsal sulamada kullanılan barajdaki su seviyesinin düşmesi vatandaşları tedirgin etti. Bir dönem sularla kaplı olan alanda ise küçükbaş hayvanlar otlamaya başladı.

Gedikhasanlı köyünde çobanlık yapan Coşkun Binici, hayvanlarını otlattığı alanın önceden su ile dolu olduğunu ifade ederek, “Bulunduğumuz yerler 2-3 metre su altındaydı. Şimdi ise hayvanlarımı otlatıyorum” dedi.

UZMANLAR ÇİFTÇİLERİ UYARDI

Kuraklığa ilişkin açıklamalarda bulunan Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Ömer Faruk Karaca, "Son zamanlarda artan kuraklık nedeniyle barajlarda doluluk oranı azalmaya başladı. Yapılan sulamalar nedeniyle sularımızda uzun süreli azalmalar belirlendi. Çiftçilerin kullandığı eski sistem vahşi sulamadan dolayı sularımızda sıkıntılar olmaya başladı. İç Anadolu Bölgesi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi nispeten daha az yağış alan bölgeler. Yıllık Türkiye yağış ortalamamız 643 ancak buralarda daha az. Bundan dolayı da barajlarda doluluk oranı giderek azalıyor. Vahşi ve salma sulama dediğimiz sistemleri kullanmaya devam ettiğimiz sürece ve yağmurlarda da azalma olması durumunda ileride daha büyük sıkıntılar çekeceğimiz aşikârdır. Bundan dolayı çiftçilerimizin devletin sağladığı destekler ile basınçlı sulama sistemlerine, belki yer altı sulama sistemlerine geçmesi daha iyi olacaktır” dedi.