ABD'den Kızıldeniz'deki su yollarında emniyet ve güvenliği arttırmada kararlılık vurgusu

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Kızıldeniz'deki su yollarında "emniyet ve güvenliği arttırmak" için harekete geçmekte tereddüt etmeyeceklerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 10:57

Austin, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Husilerin "istikrarı bozucu davranışlarını" sürdürme kabiliyetlerini daha da azaltmak ve ABD güçlerini ve personelini korumak ve savunmak için verdiği yetkiyle Husilerin bölgedeki sivil ve askeri gemileri hedef almak için kullandıkları türden çeşitli silah bileşenlerini barındıran birkaç yer altı tesisinin hedef alındığını belirtti.

Bakan Austin, Husilere ait yer altı silah depolarının vurulmasının ABD'nin "düşmanlarının ne kadar derine gömülü ya da tahkim edilmiş olursa olsun ulaşılamaz kılmaya çalıştığı" tesisleri hedef alma kabiliyetinin "eşsiz bir göstergesi" olduğunu kaydetti.

Husilerin bir yılı aşkın bir süredir Kızıldeniz, Bab Al-Mandeb Boğazı ve Aden Körfezi'nden geçen ABD ve uluslararası gemilere "pervasızca ve hukuksuzca" saldırdığının altını çizen Austin, İran destekli grubun "yasadışı saldırılarının" uluslararası ticaretin serbest akışını bozmaya, çevresel felaketi tehdit etmeye ve masum siviller ile ABD ve ortak güçlerinin hayatlarını riske atmaya devam ettiğini vurguladı.

Austin, "ABD, Amerikan yaşamlarını ve varlıklarını savunmak; sivillere ve bölgesel ortaklarımıza yönelik saldırıları caydırmak; seyrüsefer özgürlüğünü korumak ve ABD, koalisyon ve ticari gemiler için bu su yollarında emniyet ve güvenliği arttırmak için harekete geçmekte tereddüt etmeyecektir." ifadesini kullandı.

Saldırıda ABD Hava Kuvvetleri'ne ait B-2 Spirit uzun menzilli hayalet bombardıman uçaklarının kullanıldığına işaret eden Austin, ABD Merkez Komutanlığı'nın (CENTCOM) hasar tespit çalışmalarının da sürdüğünü, ancak "sivil kayıplara işaret etmediğini" aktardı.

ABD VE İNGİLTERE, YEMEN'İN SANA VE SAADA KENTLERİNE 15 HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

Yemen'deki İran destekli Husiler, ABD ve İngiliz koalisyon uçaklarının, dün Sana ve Saada kentlerine 15 hava saldırısı düzenlediğini bildirmişti.

ABD-İngiliz koalisyon uçakları, başkent Sana'nın kuzeyinde ve güneyindeki El-Hafa ile Curban gibi bölgelere 6 hava saldırısı gerçekleştirmişti.

Koalisyon uçakları ayrıca Saada kentinin doğusundaki Kehlan ve El-Ubla bölgelerine de 9 hava saldırısı düzenledi.

KIZILDENİZ'DEKİ DURUM

Yemen'deki İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlatırken, İtalya da 5 Mart’ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştiriliyor.