Esad, Suriye'de genel af ilan etti

​​​​​​​Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Milyonlarca Suriyeli vatanlarına dönmeyi bekliyor" çağrısı karşılık buldu. Suriye lideri Beşar Esad, kanun hükmünde kararname yayınlayarak, yurt dışına kaçan vatandaşların ülkelerine dönmesine izin verdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2024 20:31
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2024 20:31
https://www.herkesduysun.com/

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milyonlarca Suriyelinin vatanlarına dönmesi için yaptığı çağrı karşılık buldu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, 22 Eylül 2024 tarihinden önce işlenen firar suçları, cünhalar ve ihlaller için genel af sağlayan bir Kanun hükmünde kararname yayınladı.

DÖRT AY İÇİNDE SURİYE'YE DÖNMELİLER

Suriye Arap Haber Ajansı'nda (SANA) yer alan habere göre, kararnamenin hükümleri, saklanan ve adaletten kaçanları, yurt içinde üç ay, yurt dışında ise dört ay içinde teslim olmadıkça kapsamamaktadır.

Kararnamede ayrıca, topluma ve devlete ciddi saldırı teşkil eden bazı cünhalar, rüşvet, sahtecilik ve genel ahlaka aykırı bazı kabahatler dışındaki tüm cünhalar ve ihlallere ilişkin cezalar için genel af öngörülmektedir.

KARARNAMENİN GEÇERLİ OLMADIĞI ŞARTLAR

K.H. Kararname doğrultusunda gelen bu af, inşaat kontrol yasalarında öngörülen bazı kabahatleri, ekonomik suçları, elektrik hırsızlığını, iletişim hizmetlerini almak için hileli yollara başvurmayı ve Tüketiciyi Koruma Kanunundaki cünhaları da kapsamamaktadır.

Bu af, kişinin malına saldırı içeren cünhalarda mağdur için kişilik hakkı saklı kalmak kaydıyla tazminat talep etmektedir.

ERDOĞAN'IN TARİHİ ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Eylül tarihinde yaptığı konuşmada, Suriye lideri Esad'a çok net bir çağrı yapmıştı. Milyonlarca Suriyelinin vatanlarına dönmeyi beklediğini belirten Erdoğan'ın ifadeleri şöyleydi:

"Suriye’deki gerilimin artık sona ermesi gerektiğini, oradaki istikrarsızlığın başta terör örgütleri olmak üzere, tabii İsrail’in bir devlet terörü estirdiğini çok açık net ortaya koyacağız.

"MİLYONLARCA İNSAN VATANLARINA DÖNMEYİ BEKLİYOR"

Suriye topraklarının tamamında huzur ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve Suriye’nin birlikte atabileceği adımlar, Şam yönetimini muhaliflerin bir süredir Suriye’de çatışmasızlığın sağladığını görüyoruz. Bu durum kalıcı çözüm için etkin bir kapı aralamak adına elverişli bir ortam sağlıyor. Suriye dışında milyonlarca insan vatanlarına dönmek için bekliyor.

Biz bu konuda çağrımızı yaptık. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Biz şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz. Biz buna hazırız. Halkı Müslüman iki ülke olarak artık bu birlikteliği, bu beraberliği bir an önce gerçekleştirelim istiyoruz. İki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem de böylesi bir görüşme neticesinde inşallah başlar, diye inanıyorum.”