Fas'ta 50 kişilik Fransız heyet, yatırım fırsatlarını değerlendirmek için Batı Sahra'yı ziyaret etti

İşadamları ve girişimcilerden oluşan yaklaşık 50 kişilik Fransız heyet, yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere Batı Sahra bölgesini ziyaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2024 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2024 15:50

Fas'taki Fransız Ticaret ve Sanayi Odasından yapılan açıklamada, Fas'ın güneyindeki tartışmalı Batı Sahra bölgesinde bulunan el-Uyun es-Sakiyet el-Hamra ve Dahile bölgelerine 11-13 Kasım tarihlerinde tur düzenlendiği belirtildi.

Turun "Fas-Fransa Ekonomi Günleri" olarak isimlendirilen ziyaretler kapsamında yapıldığı aktarıldı.

Ziyaret kalkınma planlarına ilişkin sunumlar, çalışma toplantıları ve stratejik alanların incelenmesini kapsıyor ve böylece katılımcılar, başta yenilenebilir enerji, balıkçılık, su ve altyapı sektörlerindeki muhtemel yatırım fırsatları hakkında bilgi edinebiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesindeki yatırımcıları Batı Sahra bölgesine yatırım yapmaya teşvik ettiğini söylemişti.

Macron'un Ekim ayı sonunda Fas'a yaptığı ziyarette, biri Batı Sahra bölgesinin geliştirilmesi için olmak üzere çeşitli alanlarda 21 anlaşma imzalanmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 25 Temmuz'da tahta çıkışının 25. yılı münasebetiyle Kral 6. Muhammed'e yazdığı mektupta, Fransa'nın, Fas egemenliği altındaki özerklik planını, Batı Sahra sorununun çözümü için uygun çerçeve olarak gördüğünü belirtmişti.

Cezayir, Fransa'nın Fas'ın Batı Sahra konusundaki özerklik planına destek vermesi kararından "büyük üzüntü duyduğunu ve güçlü şekilde kınadığını" açıklarken, 30 Temmuz'da Paris Büyükelçisini çekme kararı almıştı.

BATI SAHRA VE TARİHTEN GELEN SORUNLAR

Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Rabat yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991'de Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.