Tesla, piyasanın uzun zamandır beklediği siber taksisi Robotaxi'yi tanıttı

Tesla uzun zamandır beklenen Robotaxi'nin yanı sıra yeni bir Robovan ve insansı robotu "Optimus "un geliştirilmiş bir versiyonunu tanıttı. Ancak etkinlik, yatırımcıların beklentilerini karşılamayan bilgi eksikliği nedeniyle şirketin hisse fiyatlarını önemli ölçüde artırmayabilir.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 12:01

Tesla, merakla beklenen Cybercab Robotaxi'yi Kaliforniya'daki Warner Bros. Discovery stüdyosunda düzenlenen "We, Robot" etkinliğinde tanıttı.

CEO Elon Musk, direksiyon veya pedal içermeyen ve 30.000 dolardan (1 milyon 28 bin Türk Lirası) daha ucuz olması beklenen Cybercab'in bir prototipini sundu.

Musk, aracın ortalama işletme maliyetinin kilometre başına 0,20 dolar (6,86 Türk Lirası) olduğunu ve tüketicilerin bir tane satın alabileceklerini belirtti. Otonom araç navigasyon için kameralara ve yapay zekaya güvenecek.

Cybercab'in yanı sıra Tesla, 20 kişiye kadar oturma kapasitesine sahip otonom bir araç olan Robovan'ı ve insansı robotu "Optimus"un geliştirilmiş bir versiyonunu da tanıttı.

Musk, "Otonomi ile hayatınızı geri alırsınız," dedi.

Nisan ayında Musk, Optimus'un 2024 yılı sonuna kadar Tesla'nın fabrikalarında kullanılabileceğini öne sürmüştü.

Cybercab'in seri üretimine 2026'da, muhtemelen daha da erken başlanabilir.

Musk, Tesla'nın önümüzdeki yıl Model 3 ve Model Y'yi kullanarak Teksas ve Kaliforniya'da denetimsiz Full Self-Driving (FSD) özelliğini başlatmayı hedeflediğini belirtti.

Daha önce, Tesla'nın FSD araçlarını düzenleyici onaya tabi olarak 2025'in başlarında piyasaya sürmeyi umduğunu belirtmiş, ancak zaman çizelgelerinin genellikle çok iyimser olduğunu kabul etmişti.

ROBOTAXİ: TESLA'NIN GELECEKTEKİ İTİCİ GÜCÜ MÜ?

Tesla, saf elektrikli araçlara yönelik zayıflayan küresel talebin yanı sıra Çinli otomobil üreticilerinin artan rekabetiyle boğuşuyor.

Şirketin ana faaliyet alanı olan otomobil satışları son iki çeyrekte yıldan yıla düşüş yaşadı. Robotaxi lansmanı, Tesla'nın gelecekteki büyümesi için çok önemli bir gelişme olarak görülüyor ve uygun fiyatlı otomobil üretiminden otonom araçlara doğru bir odak kaymasına işaret ediyor.

Ancak, yeni odak noktası yatırımcıları Tesla'nın büyüme potansiyeline ikna etmek için yeterli olmayabilir.

FSD araçların şirketin mali performansına katkıda bulunmasından önce Tesla'nın büyüme zorluklarının üstesinden gelip gelemeyeceği belirsizliğini koruyor.

Şirket hala önemli yasal engellerle karşı karşıya ve müşteri güvenini kazanması gerekecek.

Ayrıca, Tesla'nın Robotaxi çabaları, otonom araçlara sahip olan General Motors'un Cruise ve Alphabet destekli Waymo gibi rakiplerin gerisinde kalıyor.

Etkinlik, beklenenin ötesinde çığır açan herhangi bir duyuru sunmadı ve bu da Tesla'nın hisse fiyatlarını desteklemek için yeterli olmayabilir.

TESLA'NIN HİSSE PERFORMANSI

Tesla'nın hisse performansı, S&P 500'deki yüzde 21'lik kazanca kıyasla yılbaşından bu yana yüzde 4'lük bir düşüşle etkileyici olmadı.

Magnificent Seven grubunda negatif performans kaydeden tek teknoloji şirketi oldu.

Tesla'nın hisseleri, 2 Ekim'de hayal kırıklığı yaratan üçüncü çeyrek elektrikli araç teslimatlarını bildirmesinden bu yana yüzde 7'den fazla düştü.

Şirket 462.890 araç teslim ederek bir önceki yıla göre yüzde 6,4'lük bir artış kaydetti, ancak 470.000 teslimat ya da yıllık yüzde 8'lik artış tahminini kaçırdı.

Bu eksiklik, Tesla'nın otomobil satışlarında ilk kez yıllık düşüş bildirme riskini artırıyor.

Uygun fiyatlı otomobillerin ilk çeyrek kazanç sonuçlarına yönelik iyimserliğin etkisiyle nisan ayında yılın en düşük seviyesinden yüzde 70'lik bir yükselişe rağmen, Tesla hisseleri hala aşırı değerli olabilir.

Şirket, 63'teki Nvidia ve 30'daki Meta ile karşılaştırıldığında 67'lik Fiyat-Kazanç (PE) oranıyla bir büyüme hissesi olarak sınıflandırılmaya devam ediyor.

Haziran çeyreği için hisse başına kazanç (EPS) 0,42 dolar (14,40 Türk Lirası) olarak gerçekleşti ve bir önceki yıla göre yüzde 46'lık bir düşüşü yansıttı.

Tesla'nın üçüncü çeyrek kazançlarını 23 Ekim'de bildirmesi planlanıyor ve analistler yıllık yüzde 13,2'lik bir düşüşle hisse başına 0,46 dolar (15,78 Türk Lirası) dolar kâr bekliyor.

Bu rakamlar göz önüne alındığında, Tesla'nın piyasa değeri son dönemdeki performansa bağlı olarak hala şişirilmiş olabilir.