Yeni Kaledonya'nın bağımsızlık sürecinin konuşulması isteniyor

Fransa'nın Kanak Senatörü Robert Wienie Xowie, Hint-Pasifik bölgesindeki Fransız sömürgesi Yeni Kaledonya'nın bağımsızlık sürecinin Paris hükümetiyle masaya yatırılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 11:41

Fransa'nın "anayasal reform" adı altında, Yeni Kaledonya'daki Kanak halkını seçimlerde azınlık haline getirmek amacıyla yerleşimci Fransızları seçmen listesine ekleme girişimi, ada halkı tarafından tepkiyle karşılandı.

Kanaklar, 13 Mayıs'tan itibaren gösteriler düzenleyerek Paris hükümetinin tartışmalı reformunu geri çekmesini ve 1998'de Fransa ve Yeni Kaledonya arasında imzalanan Noumea Anlaşması'na sadık kalmasını talep etti.

Paris hükümeti aylar boyunca defalarca ada halkına yönelik kısıtlayıcı önlemler aldı, gece sokağa çıkma yasağı gibi uygulamalar bunlar arasındaydı.

Binlerce ilave Fransız güvenlik gücünün sevk edildiği adada, 13 Mayıs'tan bu yana çıkan olaylarda 13 kişi hayatını kaybetti.

Yeni Kaledonyalılar, Fransa'da 5 Eylül'de atanan merkez sağcı Başbakan Michel Barnier'nin ada hakkında izleyeceği politikayı merak ediyordu.

Barnier, Fransa'da yeni yasama yılının başlangıcında 1 Ekim'de Ulusal Meclis Genel Kurulunda yaptığı genel politika konuşmasında Yeni Kaledonya'daki duruma değindi.

Senato Başkanı Gerard Larcher ve Ulusal Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet'nin yönettiği bir misyonun, Fransa'nın Hint-Pasifik'teki sömürgesi Yeni Kaledonya'ya ziyaret gerçekleştireceğini duyuran Barnier, adadaki bölgesel seçimlerin belirsiz bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

Barnier, adada seçmen sayısını artırmaya yönelik tartışmalı anayasal reformun nihai onay için, parlamentonun iki kanadının bir araya toplandığı kongreye sunulmayacağını duyurdu.

Hükümet kanadının, bu kapsamda, sosyalist senatörlerin adadaki seçimlerin 30 Kasım 2025'e ertelenmesini öngören tasarısına destek vermesi bekleniyor.

Söz konusu tasarı, 23 Ekim'de Fransa Parlamentosu'nun üst kanadı Senato'da görüşülecek.

Tribune du Dimanche gazetesine verdiği demeçte Barnier, vakti geldiğinde Yeni Kaledonya'ya ziyaret gerçekleştireceğini, bunun başbakanın üstlenmesi gereken bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Barnier, genel politika konuşmasında ada hakkında duyurduğu tedbirlerle "sükunet yolunu bulmayı" umduğunu dile getirdi.

Kanak Senatör Xowie, Başbakan Barnier'nin Yeni Kaledonya hakkında yaptığı açıklamaları Senato'da değerlendirdi.

Xowie, "Başbakan'ın genel politika konuşmasını not alıyoruz ancak çok temkinli olacağız. Onu konuşmasıyla değil, eylemleri üzerinden değerlendireceğiz. Kendisine gelecek günlerde randevu veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Senatör Xowie, şu aşamada Barnier'nin tartışmalı reformu kongreye sunmayacaklarını açıkladığını, ancak aynı konuda başka bir tasarının sunulup sunulmayacağını söylemediğine dikkati çekerek, bu nedenle çok temkinli kalmaları gerektiğini vurguladı.

Bu hafta Fransa'nın Denizaşırı Topraklardan Sorumlu Bakanı François-Noel Buffet'nin Yeni Kaledonya'ya ziyaret gerçekleştireceğini belirten Xowie, Başbakan Barnier'nin konuşmasının yatıştırıcı mesajlar taşıdığını anlattı.

Xowie, Buffet'ye Noumea Anlaşması'nın hala geçerli olup olmadığını sorduklarını aktararak, "Cevap olumlu, bu nedenle (adadaki) kurumların geleceği tamamen bu anlaşma kapsamına giriyor. Yapmamız gereken şey basit; bir masanın etrafında oturup bağımsızlaşmanın nasıl sürdürüleceğini konuşmaya devam etmek." ifadelerini kullandı.

Senato'daki solcu grubun bir tasarı vasıtasıyla Yeni Kaledonya'daki bölgesel seçimlerin gelecek yılın sonuna ertelenmesini talep ettiğini hatırlatan Xowie, adadaki farklı siyasi grupların bu tasarının Senato'da 23 Ekim'de müzakere edilmesine onay verip vermeyeceklerini görüştüklerini aktardı.

"KANAK HALKININ BAĞIMSIZLIĞA KAVUŞMASI İÇİN HERKES ELİNDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞIYOR"

Xowie, Barnier'nin gerektiğinde Yeni Kaledonya'ya gideceği açıklaması hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Bunlar güçlü mesajlar. Yeni Kaledonya dosyasının yönetiminde en önemli şey dinlemeye, diyaloga ve paylaşıma ayrılan zamandır. Çünkü eski hükümetten her zaman istediğimiz buydu. Bu meselenin alçakgönüllülükle ve empatiyle yönetilmesiydi."

Bu nedenle, Barnier'nin yaklaşımını olumlu bulduğunu dile getiren Xowie, Yeni Kaledonya'nın kurumlarının geleceğinden konuşmak üzere kendisini adaya beklediklerini ifade etti.