15 Temmuz İlkokulu mağduru veliler isyan etti: ‘Çocuklarımızın geleceğiyle oynanıyor’

15 Temmuz İlkokulu mağduriyeti devam ediyor. 6 Şubat depremlerinin ardından güçlendirme gerekçesiyle boşaltılan 15 Temmuz İlkokulunda öğrenci ve velilerin mağduriyeti gün geçtikçe büyüyor. Veliler adeta isyan ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2024 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2024 11:26

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı 15 Temmuz İlkokulunda iki yıla yakın süredir yaşanan mağduriyet devam ediyor. İki bine yakın öğrencinin çevredeki diğer okullara zorunlu nakilleri, binlerce öğrenci ve velinin mağduriyeti ile sonuçlandı. 15 Temmuz İlkokulu öğrencilerinin nakledildiği Mehmet Aras ve Ali Karasu ilkokullarının normal eğitimden ikili eğitime geçmesiyle okullardaki eğitim kalitesinin düştüğünden yakınan veliler, iki yıla yakın süredir tadilatı gerçekleştirilmeyen okul sebebiyle yetkililere adeta isyan ediyor. 

Okul öğrencileri, 6 Şubat depreminden sonra binanın depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle çevredeki Mehmet Aras ve Ali Karasu ilkokullarına nakledilmiş ancak yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen okulda herhangi bir çalışma yapılmadığı iddia edilmişti. 

Konu hakkında MEB yetkilileri ise yazışmaların sürdüğünü, okulun büyüklüğünden ötürü projenin bitmesinin zaman aldığını ve bakanlıktan bütçe için onay beklendiğini belirtmişti. 

OKUL MAĞDURU VELİLERDEN ÇÖZÜM ARAYIŞI 

Mehmet Aras İlkokulu önünde Herkes Duysun muhabirine konu ile ilgili görüşlerini belirten öğrenci velileri, çocuklarının eğitim hayatlarının sekteye uğradığını, öğretmenlerin de düzenlerinin değişmesiyle zorluklar yaşandığını kaydetti. "Okula iki yıldır tek bir çivi çakılmadı. Bu belirsizlikte çocuklarımızın geleceğiyle oynanıyor." diyen bir veli, yetkililerden bir an önce çözüm bulmaları ve mağduriyetlerinin giderilmesi talebini yineledi. 

“ONLAR GELMEDEN ÖNCE RAHATTIK”

Mehmet Aras İlkokulunda dördüncü sınıf öğrencisi, yaşadığı sorunları paylaştı. 15 Temmuz İlkokulu öğrencilerinin, kendi okullarına gelmesiyle beraber eğitim hayatlarında büyük sorunlar yaşandığını söyleyen öğrenci, “Çok erken kalkıyoruz. Onlar gelmeden önce rahattık. Sabahın altı buçuğunda kalkmaya hiç gerek yok.” dedi.

“HİÇBİR GELİŞME OLMADI”

15 Temmuz İlkokulu mağdurlarından biri olduğunu dile getiren bir veli ise şu ifadeleri kullandı:

“15 Temmuz İlkokulu, benim evime çok yakın bir mesafedeydi. Okula gidip gelirken büyük kolaylık sağlıyordu. Okuldan taşındık ve bize yetkililer tarafından ikinci dönemde okulumuza geçebilme durumumuzun olduğu söylendi. Yıkım ve güçlendirme sebebiyle boşaltılan okulumuzda bu zamana dek hiçbir gelişme olmadı. Hep yazışmalar oluyor deniliyor ancak biz bir uygulama göremedik ne yazık ki.” 

İKİLİ EĞİTİM SORUNU: “ÇOCUKLARIMIZ MAĞDUR”

Okulun boşaltılmasıyla beraber normal eğitim sistemini terk ederek ikili eğitim sistemine geçmelerinin en önemli sorunları olduğunu vurgulayan bir başka veli de sürecin belirsizliği ile ilgili şikayetlerini şu ifadelerle dile getirdi:

“Tam gün eğitim gördüğümüz okulumuz, 6 Şubat depremleri sonrasında güçlendirilecek diye boşaltıldı. Bu okula nakledildik. Her iki okulun öğrencileri birleşince ikili eğitim sistemine geçmek zorunda kaldık. 15 Temmuz İlkokulu okulumuza taşındıktan sonra biz sabahçı onlar da öğlenci olmuş oldu. Saatler konusunda büyük problem yaşıyorum. Özellikle çalışan ebeveynler olarak, çocuklarımızı okula getirip götürürken büyük sorun yaşıyoruz. Çocuklar bu konuda da mağdur oldu ancak ne yazık ki bu sürece bizleri alıştırdılar. Düzeleceğini de pek zannetmiyorum.” 

“BİR AN ÖNCE KENDİ OKULLARINA GİTMELİLER”

15 Temmuz İlkokulu öğrencilerinin nakledilmesi ile büyük mağduriyet yaşadıklarını belirten bir Mehmet Aras İlkokulu öğrencisinin velisi de “Bir an önce kendi okullarına gitmeleri her iki taraf için de daha rahat olacaktır. Çünkü bizim okulda tam gün eğitim yapılıyordu. Şimdi onlar bizim okulumuza geldi ve düzen değişti. İki okul birleşince zaman da kısıtlı oluyor. Diğer yandan  kışın sabahın erken saatinde havalar da epey karanlık olmasına rağmen, çocuklarımızın erken kalkma mecburiyeti var. Diğer okulun da dersi öğleden sonra başladığı için bizim çocuklarımız sabahın sekizinde ders görmeye başlıyor. Sekizde değil de dokuzda gitmelerini tercih ederdik. Çocuklarımızın derse adapte olma açısından da önemli. 15 Temmuz İlkokulu öğrencileri bir an önce okuluna kavuşmalı.” şeklinde konuştu.

“DÖNÜŞ SAĞLANMIYOR”

15 Temmuz İlkokulunda yaşanan sorun için ilk günden beri zaman zaman yapılan protestolarla hem seslerini duyurmak hem de taleplerini iletmek için yetkililere başvurma noktasında özel bir çaba sarf ettiğini ve konunun takipçisi olmayı sürdüreceğini belirten bir başka veli Zehra Ayhan da şunları söyledi:

“15 Temmuz İlkokulu mağdurları olarak sesimizi duyurmak için velilerle Whatsapp üzerinden bir platform oluşturmuştuk. Protestomuzu yaptık, sesimizi duyurduk. Tüm Bursa duydu zaten ancak bir türlü dönüş sağlanmadı.”

“BÜTÇE ONAYI ÇIKTIĞI SÖYLENDİ ANCAK…”

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif yılmaz’a ulaşarak durumu ilettiğini de kaydeden mağdur veli Zehra Ayhan, “Özel çabalarımla Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz’a ulaştım ve kendisiyle görüştüm. O da, sağ olsun ilgilendi. Daha sonrasında okulumuza bir ekip geldi ve ‘Bütçe onayı çıkarsa tadilata başlayacağız.’ dediler ancak tekrar Milli Eğitim Bakanlığıyla görüşme sağladığımızda bizlere bütçe onayını çıkardıklarını söylediler. Böyle bir tutarsızlık söz konusu. Ne hikmetse halen okulumuza ne gelen var ne de giden. Ne bir çivi çakılıyor, ne de bilgilendirmek için herhangi bir dönüş sağlanıyor.” ifadelerini kullandı.

“SOMUT BİR ÇALIŞMA GÖRMEK İSTİYORUZ”

Konunun peşinde olduklarını ve çözüm yolu bulunana kadar yetkililere çağrılarının devam edeceğini dile getiren Ayhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sesimizi yetkililere duyurmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. İşin peşindeyiz ve asla bırakmayacağız. Belki benim çocuğum bundan faydalanamayacak, belki iki sene belki de dört sene sürecek ama ne olursa olsun çocukların hakkı çocuklara verilecek. Çünkü bu çocuklarımızın vergilerini biz ödüyoruz ve devlet bu okulu yapmak zorundadır. Bu okulun çocuklara teslim edilmesi şart.”