Amasya Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin çalışkan öğrencileri, köylerinde de arı yetiştirmeye başladı.
Bitki çeşitliliği açısından bereketli bir arazide bulunan 150 öğrencili okulun bahçesinde 3 yıl önce 2 kovanla üretime başlandı. Çalışkan arılara merak salan arıcılık kulübü üyesi öğrencileri ve öğretmenleri üretimi artırarak kovan sayısını 23'e yükseltti. 14 kilo olan Türkiye ortalamasının neredeyse 2 katı oranda kovan başı 26 kilo üretim gerçekleştirerek rekor kırıldı.
Hiçbir katkı maddesi kullanmadan yetiştirilen arıların yaşadığı kovanlarda yılda 3 defa sağım gerçekleştirildiğini belirten okul müdürü Turan Köse, “3 yıl önce 2 kovanla başlamıştık. Şimdi 23 kovana çıktık. Aslında 200 kovana çıkılabilecek bir potansiyel de var. Endemik türlerden ürettiğimiz balın şişesini piyasa fiyatının altında 600 TL'den satışa sunuyoruz. Çiçek balını ise 400 TL'den satıyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle TİGEM ile iş birliği protokolü imzaladıklarını anlatan Köse, arı ve bal üretimini artırmaya yönelik çalışmalar planladıklarını vurguladı.
Ailesinin yaşadığı Keçili köyündeki evlerinin bahçelerinde hobi amaçlı arıcılık yapan öğrencilerden Eraslan Güngör, “Okulda öğrenince heveslendim. Köyümde 2 kovanda arı yetiştiriyorum. Kovan sayısını 50 - 60 kovana çıkarmayı hedefliyorum” diye konuştu. Maske ve ekipmanlarını giyip kovanlardaki arıların kışlık bakımını yapan öğrencilerinden Osman Taner Artış ise “En güzel bal bizim bal. İddialıyız” şeklinde konuştu.