Yeni düzenlemeye göre okul aile birliği ve öğretmenler kurulunun görüşü alınarak belirlenen okul kıyafetlerinde, dört eğitim ve öğretim dönemi boyunca değişiklik yapılamayacak. Ayrıca ara sınıflardaki öğrenciler, bir üst öğrenim kademesine geçene kadar mevcut kıyafetlerini giymeye devam edecek.
Belirlenen kıyafetlerin ekonomik, sade, kullanışlı, kolay temin edilebilir ve pedagojik esaslara uygun olması şartı getirildi. Okul öncesi ve özel eğitim kurumlarındaki öğrenciler ise yaş grubu özelliklerine uygun kıyafetler giyecek. Sağlık sorunlarını belgeleyen öğrenciler, durumlarına uygun kıyafetler giyebilecek. Özel günlerde veliye maddi yük getirecek kıyafetler zorunlu tutulmayacak.
Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, yeni düzenlemeyi bazı açılardan olumlu bulduklarını ancak ekonomik boyutuna dikkat çektiklerini ifade etti. Erdem, şu değerlendirmelerde bulundu:
“MEB, ÖĞRENCİ KIYAFETLERİNİ ÜCRETSİZ SAĞLAMALI”
“Okul kıyafetlerinin belli olması, öğrenciler arasındaki ekonomik eşitsizliklerin görünürlüğünü azaltıyor. Zengin ve yoksul ailelerin çocuklarının aynı kıyafetleri giymesi, bir denge unsuru oluşturuyor. Ancak ülkemizde açlık sınırının 20.000 TL’yi, yoksulluk sınırının 70.000 TL’yi aştığını düşündüğümüzde, dar gelirli ailelerin çocukları için belirlenen kıyafetleri almakta zorlanacağı çok açık. Gelişim çağındaki çocuklar, özellikle ilkokul öğrencileri, bir kıyafeti dört yıl boyunca giyemez. Bu, her yıl yeni kıyafet alma zorunluluğu anlamına geliyor.”
Erdem, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrenci kıyafetlerini ücretsiz dağıtması gerektiğini belirterek şu çağrıda bulundu:
“MEB, gereksiz harcamaları ve kaynak aktarımlarını durdurarak tüm kademedeki öğrencilere ücretsiz kıyafet ve sağlıklı bir öğün yemek sağlamalıdır. Geçen yıl öğretmenlere dağıtılan beyaz önlükler için ne kadar harcama yapıldığını bilmiyoruz, ancak o önlüklerin çoğu kullanılmadı. Bu kaynaklar, öğrencilerimizin ihtiyaçları için kullanılmalı.”