AMB yetkililerinden faiz indirimi mesajları

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri, Ekim ayında olası bir faiz indirimine yönelik yönlendirmelerine devam etti. Bununla birlikte Avrupa ekonomisindeki risklere dair çeşitli uyarılarda bulunan yetkililer mesajlarında önümüzdeki döneme ilişkin temkinli tonu korudu.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 14:44

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri, Ekim ayında olası faiz indirimine dair mesajlar vermeye devam etti.

AMB Yönetim Konseyi üyeleri Bostjan Vasle, Martins Kazaks ve Joachim Nagel, Ekim ayında bir faiz indirimin mümkün olduğunu belirtti.

AMB Yönetim Konseyi üyesi ve Slovenya Merkez Bankası Başkanı Bostjan Vasle Bloomberg'e verdiği demeçte, “AMB önümüzdeki hafta faizleri düşürmeye karar verse bile, bu otomatik olarak Aralık ayında bir indirim daha yapılacağı anlamına gelmez” diyerek bu ay yapılacak bir indirimi ‘bir seçenek’ olarak tanımladı.

Öte yandan Avrupa’da enflasyon risklerinin azaldığını belirten Vasle, işgücü piyasası, hizmet fiyatları ve jeopolitik gibi bazı belirsizlik alanları gördüğünü belirtti.

AMB yetkilisi, Eylül ayındaki yüzde 1,8'lik yıllık enflasyonun bir defaya mahsus etkilerden kaynaklandığını ve önümüzdeki aylarda geçici bir yükselişin muhtemel olduğunu belirtti.

Letonya Merkez Bankası Başkanı Martins Kazaks ise Riga'da gazetecilere yaptığı açıklamada verilerin Ekim ayında faiz indirimine işaret ettiğini ancak enflasyonun henüz yenilmediğini söyledi.