Bakan Bolat'tan fahiş fiyatla ilgili flaş açıklama: Bahaneleri kalmayacak

Geçtiğimiz günlerde Mersin'de iki depoda ele geçirilen 380 ton limon fahiş fiyatları yeniden gündeme getirdi. Bir hafta önce 30 liraya aldığı limona 100 lira veren vatandaş isyan etti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, limonun nasıl zam şampiyonu olduğunu açıkladı ve ağustos ayında fiyatların normale döneceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2024 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 09:27

Piyasadaki dengeyi stokçuluk yaparak bozmaya çalışan fırsatçılar bu kez Mersin'de yakalandı.

380 TON KAYIT DIŞI LİMON ELE GEÇİRİLDİ

Mersin'de, geçtiğimiz günlerde Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerinin fiyatlardaki artış nedeniyle başlattığı denetimlerde, iki depoda Hal Kayıt Sistemi'ne (HKS) bildirilmeyen 380 ton limon tespit edildi. İki depodaki ürün sahibi 3 kişi hakkında tutanak tutuldu.

LİMON FİYATINDA SUNİ ARTIŞ

Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Odası (İTO), tarafından açıklanan verilere göre, Haziran ayında İstanbul'da limon fiyatı yüzde 56,64 arttı.

BU FİYAT DEĞİŞİMİNİ ARZ-TALEP DENGESİYLE YA DA MALİYETLERLE AÇIKLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Konuyu köşesine taşıyan Sabah Gazetesi Yazarı Melih Altınok, "Bir hafta önce 30 lira olan limon şimdi 100 lira. Bu fiyat değişimini arz-talep dengesiyle ya da maliyetlerle açıklamak mümkün değil." dedi.

AĞUSTOS AYINDA NORMALE DÖNECEK

Konuyla ilgili Altınok'a önemli açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ömet Bolat, fiyatın fahiş olduğunu ifade etti. Limonun ağustos ayında normal fiyata döneceğini belirten Bolat, "Enflasyon yüzde 75 mi, ben de her ay yüzde 6-7 zam yaparım' diyerek önden zam yapıyorlar. Eylüle kadar 20 puandan fazla bir baz etkisi ortadan kalkacak. Ekimde enflasyon yüzde 40'lara düşecek. Bahaneleri kalmayacak, piyasa hareketleri normalleşecek." dedi.

Tarım Bakanlığı özetle, "Biz üretimden ve üreticiden sorumluyuz. Sonrasındaki ticari süreç Ticaret Bakanlığı'nın alanı. Şu son dönemdeki fiyat artışının limon olmamasıyla ilgili hiçbir yönü yok. Hal Yasası konusu Ticaret Bakanlığı'nda" diyor. Dün de gözlerin çevrildiği Ticaret Bakanı Ömer Bolat'la telefonda görüştük. Bakan 1961'de çıkarılan Hal Yasası'nın 2012'de daha kapsamlı hâle getirildiğini ve o günden beri pek çok kez de değişiklik yapıldığını anlattı. Son olarak 29 Mayıs'ta kapsamlı düzenlemeler yapılmış. Sayın Bakan'ın diğer sorularımıza verdiği cevaplar şunlar:

TARLADAN 1'E ÇIKAN, TEZGÂHTA NASIL 10'A SATILIYOR?

"Bu fahiş fiyattır" diyen Bakan Bolat, maliyetlere dair şöyle bir hesap yapıyor:

"Elektrik ve doğalgaz, Avrupa'nın en düşüğü. Sadece bu yıl 600 milyarı enerji sübvansiyonlarına ayırdık. 21 aydır elektriğe zam yok. Ancak 21 ayda gelirler arttı. Bunu hatırlatalım. Yaş sebze-meyve, çiftçiden hale ve markete ulaşana kadar yüzde 20-25 civarında fire veriyor. İkinci gider nakliye. 6-7 lira taşımacılığa gidiyor. Halde kabzımalın yüzde 8 komisyonu var. Yüzde 1-2 de belediyenin rüsum vergisini ekleyin. Maliyetler bunlardır. Burada gözden kaçan bir konu hallerin, belediyelerin sorumluluğunda olması. Örneğin bugüne kadar pazar tezgâhları bile belediyelerde ilişki bulan komisyonculara kiralanıyordu. Onlar da pazarcılara kiraya veriyorlardı. E tabii bu tezgâh kirası da maliyetlere ekleniyordu. Yeni çıkardığımız bir düzenlemeyle bu işi ortadan kaldırdık. Tezgâhlar sadece pazarcılara kiralanacak."