Fırsatçı emlakçılar konut piyasasını şişiriyor

Fırsatçılar tarafından şişirilen konut fiyatları vatandaşı ev alma hayali dahi kuramaz hale getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2024 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2024 16:28
https://www.herkesduysun.com/

Son zamanlarda giderek artan konut fiyatları, vatandaşı ev alma hayali dahi kuramaz vaziyete getiriyor. Konutlara, gerçek fiyatlarının çok dışında rakamlar veren fırsatçı komisyoncular tarafından şişirilen fiyatlar, konut piyasasını adeta alt üst etti.

Konu ile ilgili Herkes Duysun muhabirine konuşan Gayrimenkul Danışmanı Hali Nalbant, vatandaşları ev alırken dikkatli olmaları ve fırsatçıların eline düşmemeleri konusunda uyardı.

Son zamanlarda satılık konut oranlarında yükselme olduğunu fakat talebin azaldığını kaydeden Gayrimenkul Danışmanı Halis Nalbant uygun fiyat verilen evlerin satıldığını, zaman zaman kiralık evlere talep olduğunu, bunların dışında ise piyasanın tamamen tıkandığını kaydetti.

“EN AZ 1 MİLYON LİRASI OLMALI”

Piyasadaki tıkanıklığın başlıca etkenlerinin gelirin azalması ve fırsatçılar tarafından konut piyasasının şişirilmesi olduğunu ifade eden Nalbant, “Piyasa tıkandı, çünkü eski evlere dahi çok yüksek fiyatlar biçiliyor. Bugünlerde ev alacak vatandaşın cebinde en az 1 milyon, 1 milyon 200 bin lira gibi bir para olması gerekiyor ki kredi çekip üstüne koyabilsin. Cebinde 500 bin lira olan kişi bankadan 1 milyon lira çekip ev sahibi olamıyor. Bu, konut piyasasındaki taleplerin azalmasındaki en büyük etkenlerden biri.” ifadelerini kullandı.

“FIRSATÇILAR PİYASAYI ŞİŞİRİYOR”

Konut fiyatlarının fırsatçılar eliyle şişirilmesinin de piyasadaki tıkanıklığın en büyük sebeplerinden biri olduğunun altını çizen Nalbant, “Biz emlak sektöründe bilirkişiyiz. Vatandaş geliyor buraya, ‘Ben dairemi satacağım.’ diyor. Gidiyorum bakıyorum daireye 1 milyon lira değer biçiyorum. Vatandaş başka bir emlakçının veya komisyoncunun aynı eve 1 buçuk milyon lira biçtiğini söylüyor. Bunların şişirilmiş fiyatlar olduğunu söylüyorum, bu sefer vatandaş bana ‘Sen benim malımı öldürüyorsun.’ diyor. Diğer emlakçıda gerçek değerini söylese piyasa şişmeyecek. Aslında ben değer veriyorum malına. Hem onun malına hem de tüm milletin malına. Çünkü ev sahipleri ve emlakçılar bu şekilde davrandıkça hem tüm sektör hem de ülke genelindeki tüm vatandaşlar zarar görüyor. Herkes malını değerinde satsa, fırsatçılık yapılmasa piyasa ne bu kadar şişer ne de insanlar zor durumda kalır.” şeklinde konuştu.