Morgan, Goldman ve Citi'den TCMB öngörüsü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) karar metninde ek sıkılaşma vurgusunu kaldırması yabancı kurumların da beklentilerinde revizyonlar gerçekleşmesine neden oldu.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 09:38
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 09:38

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini beklentilere paralel şekilde yüzde 50 seviyesinde bıraksa da, karar metninden enflasyonda bozulma öngörülmesi halinde “para politikasının sıkılaştırılacağı” ifadesi yerine “para politikası araçlarını etkili şekilde kullanacağı” ifadesini kullandı.

Bu gelişmenin ardından yabancı yatırım bankaları da faiz indirimlerinin ne zaman başlayabileceğine yönelik tahminlerinde değişikliğe gittiler.

Morgan Stanley Ekonomisti Hande Küçük’e göre TCMB’nin tonundaki değişiklik faiz indirimlerinin, kendisinin öngördüğü tarihten daha erken başlaması ihtimalini artırıyor.

Karar öncesinde TCMB’nin 2024 yılı boyunca faiz indirimine gitmeyeceği görüşünde olan Küçük, açıklamadaki ifade değişikliğinin sıkılaştırma eğiliminin azaldığına işaret ettiğini belirtti.

Küçük, açıklamanın aynı zamanda TCMB’nin “piyasayı veri akışına bağlı potansiyel gevşeme adımlarına hazırlamak için ilk sinyali vermek istediği” anlamına geldiğini de söyledi.