Pandemi ile sayıları artan motosikletli kurye mesleğini yapan bazı çalışanlar belirli bir firmaya bağlıyken, bazıları bağımsız olarak iş yaparak vergi ödemiyor.
Alınan bilgilere göre kayıt dışı çalışan motokuryeler için de çalışmalar başlatıldı. Türkiye'de sigortalı çalışan motokurye sayısının 140 bin olduğu, sigortasız olanlar da eklendiğinde bu sayının 350 binlere çıktığı tahmin ediliyor.
Ensonhaber'de yer alan habere göre, TBMM'ye sunulması planlanan motokuryelere yönelik vergi ödemesi detayları paylaşıldı.
Kurban Bayram sonrası Meclis’e sunulması beklenen yeni torba yasasında, motokuryelerin vergilendirilmesine yönelik de çalışma yürütüldü. Herhangi bir şirkette ücretli olarak çalışan motokuryeler için herhangi bir değişiklik olmayacak. Şirkette ücretli olarak çalışan moto kuryelere ödenen ücretler, gelir vergisine tabi tutuluyor ve ilgili şirket tarafından beyan edilerek vergi dairesine ödeniyor.
Bir işverene bağlı olmadan çalışan motokuryelerin elde ettiği gelir kayıt altına alınmıyor ve bu durum sıkıntılara yol açıyor. Bu şekilde devamlı gelir elde edilmesi halinde, elde edilen gelirin ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekiyor.
Ticari kazanç sahibi olarak mükellefiyet kaydı, defter tutma, beyanname verme gibi birçok vergisel yükümlülüğün yerine getirilmesini içeriyor. Motokuryelerin basit usulde vergilendirilmesi sonrasında şahıs şirketi kurarak "esnaf" statüsüne hizmet vermesi düşünülüyor.
Motokuryelerin sosyal medya fenomenleri gibi gelir vergisi kapsamına alınması düşünülüyor.
Bu hesapta toplanan yıllık brüt hasılatın ilgili yıl itibarıyla belirlenen tutarın (2024 yılı için 3 milyon lira) altında kalması halinde, motokuryeler banka tarafından yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapılan söz konusu gelirleri için beyanname vermeyecek. Kazanç toplamı ilgili yıl itibarıyla belirlenen tutarı (2024 yılı için 3 milyon lira) aşan moto kuryelerin ise, elde ettikleri gelirlerin tamamı için yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek.
Bu düzenlemenin 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.