Norveç faizde sıkı duruşu korudu

Norveç Merkez Bankası politika faizini yüzde 4,50 seviyesinde korurken, yıl sonuna kadar da faizin bu seviyede kalacağı sinyalini verdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 12:12

Norveç Merkez Bankası para politikasındaki sıkı duruşunu korurken, ilk faiz indirimi için 2025 yılına işaret etti.

Zayıf kronun yarattığı enflasyon riskleriyle mücadele eden banka politika faizini yüzde 4,50 seviyesinde tuttu. Bloomberg anketinde de faizin bu seviyede sabit tutulması bekleniyordu. Mevcut seviye 2008'den bu yana en yüksek faiz oranına işaret ediyor.

Yetkililer ilk faiz indiriminin 2025'in ilk çeyreğinde yapılacağının sinyalini verirken, “bir süre daha” değişiklik olmayacağını belirtti.

Yetkililer son yönlendirmeleriyle öngörülene kıyasla biraz daha şahin bir görünüm sergiledi.

Norveç Merkez Bankası Başkanı Ida Wolden Bache “Politika faizi muhtemelen yıl sonuna kadar %4,5 seviyesinde tutulacak. Önümüzdeki bir süre için politika faizini bugünkü seviyede tutmaya ihtiyaç olduğuna ancak para politikasını gevşetme zamanının yaklaştığına inanıyoruz” dedi.

Banka, fiyat artışlarını dizginleme çabaları bu yıl 10 büyük para biriminden oluşan grup içinde en zayıf performansı gösteren kron tarafından engellendiği için borçlanma maliyetlerini en son düşürenler arasında yer alacak gibi görünüyor.