Tarımda planlı üretim başlıyor

Bartın'da yapımı tamamlanan Kozcağız Barajı'nın su tutma merasimine katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarımda planlı üretim sistemine geçmesi için hazırlıkların tamamlandığını belirterek, yeni modelin bu yıl içerisinde uygulamaya başlanacağını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 17:14

Bartın'ın Kozcağız beldesi'nde 2014 yılında yapımına başlanan ve 1 milyar 821 milyon TL maliyetle yapımı tamamlanan Kozcağız Barajı'nda, su tutulma işlemi düzenlenen törenle yapıldı. 21 milyon metrekare arazinin sulanması ve bölgede sık sık meydana gelen sel ve taşkınlara da set olması planlanan Kozcağız Barajı'nın su tutma törenine Tarım ve Orman Bakan yardımcısı Ebubekir Gizligider, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta'nın yanı sıra, Ak Parti Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Bartın Valisi Nurtaç Arslan, daire müdürleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

ÜLKEYİ 2030 DA BEKLEYEN ACI TABLO

Konuşmasında suyun önemine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, su ihtiyacına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında, "2030 yılı itibariyle öngörüler şu ki Türkiye'nin nüfusu yaklaşık yüzde 10 artarken mevcut su potansiyelleri ise yüzde 20 azalış gösterecek. Teknolojiyle, bilimle, istişareyle bir araya gelerek tedbirlerimizi alacağız. İşte bu barajlar öncelikle bu tedbirlerin en somut halleri" dedi.

DESTEKLER DÜŞECEK, ÇİFTÇİNİN YAKINMALARI BİTECEK

Gizligider, konuşmasının devamında ise uzun süredir üzerinde çalışılan ve tarımdaki yeni üretim modeli hakkında da bilgiler verdi. Yeni üretim modelinin iklim değişikliği gibi tüm etkenlerin de göz önünde bulundurarak hazırlandığını anlatan Ebubekir Gizligider, hazırlıkların bittiğini çok kısa sürede ise yeni sistemin uygulamaya başlayacağını ifade etti. Çiftçiye verilen destek sayılarının düşeceğini kaydeden Bakan Yardımcısı Gizligider, "Devlet aklıyla en az yirmi yıldır çalışılan bir sistemde de çalışmalarda sona gelmiş bulunuyoruz. Ve bugün burada da yeni üretim modelimizi, yeni tarım politikamızı ve 20 yıldır çalışılan sistemin elbette başta iklim değişikliği olmak üzere diğer etkenleri de göz önünde bulundurarak, hazırlıklarımızı bir an önce bitirdik. Artık kollarımızı sıvadığımızı ifade etmek istiyorum. Yeni üretim modeli dediğimiz üretim planlaması ya da planlı üretime de artık Türkiye 2024 yılı itibariyle geçiyor. Temele suyu koyarak üretimi planlamak. Yani kimin nerede, neyi, ne kadar ekeceğine, dikeceğine hep birlikte o illerdeki kurullar vasıtasıyla karar vermek ve bütün destek sistemimizi de buna göre tahsis etmek. Ve mevcut modele göre, mevcut uygulamamıza göre desteklerin en az üç, yer yer, dört kat arttığı bir yeni sistem. Bununla 165 parça olan destekleri hem temelde 12'ye indirerek, hem sadeleşmeyi hem de diğer taraftan çiftçimiz, köylümüz açısından cebine giren paranın değer atfetmesini sağlamaya çalışıyoruz. Yani Bartınlı çiftçimiz ekimine, dikimine başlamadan önce neyin desteklendiğini, ne kadar desteklendiğini ve devletle birlikte kol kola yürürse ne kadar çok fayda edileceğini bilmiş olacak. Bu eğitim modeliyle ihracatı, ithalatı ve tohumdan adeta çatala kadar tüm sistemini planlamış ülkemizde, bir yıl çok para eden malın, ürünün öbür yıl çiftçinin 'biz bununla ne yapacağız, yani acaba para etmeyecekse nasıl bir yol bulacağız' gibi yakınmalarına da ebediyen son vermiş olacağız" ifadelerini kullandı.

23 YILDA TARİH YAZILDI

Türkiye'nin son 23 yılında tarihe geçecek proje, hizmet ve çalışmaların yürütüldüğü kaydeden Gizligider, "23 yılda gerçekten tarih yazıldı. Sadece iki rakamla bunu paylaşmak isterim ki, su ve sulama alanında 10 bini aşkın proje bitti. Yani hizmete sunulmuş. Yapımı inşası tamamlandı ve bundan faydalanılıyor. Sadece baraj ve gölet anlamında bir rakam söyleyeyim, 1744 adet baraj ve gölet tamamladık. Gerçekten bu bir tarih. Öbür taraftan sadece yerin üstünde değil, çok ileri bir mühendislikle, civar ülkelere de adeta örnek olacak düzeyde, 127 adet yer altı barajı inşa edildi. Sadece yerin üstünden bahsetmiyorum. Yerin altında da bir depolama sisteminden bahsediyorum" şeklinde konuştu.