Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA), Kuantum Araştırma ile 12 ilde, Türkiye temsili 1225 işletmeyle görüşerek "Gelecek Araştırması: İşletmelerde Yapay Zeka Algısı-3" raporu hazırladı.
Rapordan yapılan derlemeye göre, görüşülen işletmelerin yüzde 40,1'i İstanbul'dan, yüzde 14,7'si Ankara'dan, yüzde 12,3'ü İzmir'den seçildi. Rapor kapsamındaki diğer iller Bursa, Adana, Kocaeli, Gaziantep, Kayseri, Trabzon, Malatya, Samsun ve Erzurum olarak sıralandı.
Araştırma sonucu, geçen yıl itibarıyla işletmelerin yüzde 17,5'inin yapay zekadan yararlandığı belirlendi. Bu oran 2021'de yüzde 14,5, 2022'de ise yüzde 15,2 seviyesindeydi.
Yapay zekanın işletmelerce kullanılma alanları incelendiğinde ise müşteri odağındaki alanlar dikkati çekti. Buna göre, pazarlama (yüzde 27,7) ile müşteri ilişkileri ve analitiği (yüzde 25,3) toplamda yüzde 53 ile firmaların yapay zekadan en çok yararlandıkları alanlar olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, yönetim, finans, üretim ve AR-GE, yapay zekanın en fazla boy gösterdiği kategoriler olarak dikkati çekti.
Firmaların yüzde 82,5'i yapay zekadan yararlandıkları alanların arttığını bildirdi. Bu teknolojiyi kullandıkları alanların azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 5,2'de kalırken 2023 itibarıyla yapay zekayı kullanmaya başlayanların oranı yüzde 12,3 oldu.
AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, işletmelerin hızla gelişen teknolojileri kullanarak yeni fırsatlara ve dönüşüm süreçlerine kapı açtığını söyledi.
Yapay zekanın, söz konusu dönüşümün en önemli bileşenlerinden olduğunu vurgulayan Küçükşabanoğlu, "Yapay zeka, ekonomi dünyasının her alanında köklü değişiklikler yaratma potansiyeline sahip. Öngörü modelleri, otomasyon süreçleri ve karar destek sistemleri gibi yapay zeka uygulamaları, işletmelerin verimliliğini artırırken aynı zamanda rekabet avantajı elde etmelerine de olanak tanıyor" dedi.
Türkiye'deki işletmelerde yapay zeka kullanımının arttığına dikkati çeken Küçükşabanoğlu, şunları kaydetti:
"İşletmelerin yapay zeka kullanımı, müşteri ilişkileri ve pazarlama gibi alanlarda önemli oranda arttı. Büyük ölçekli işletmelerde bu oran yüzde 75'e kadar çıkıyor. Türkiye'deki iş dünyasının büyük ölçekli işletmeleri, adaptasyonda öncü olduklarını bir kez daha gösterdi. Artış oranında üretken yapay zekanın etkisiyle içerik ve görsel üretimi bulunuyor. Yapay zeka teknolojilerini kullanan işletmelerin yüzde 84,5'i veriye dayalı karar alma süreçlerinde büyük avantaj sağladığını belirtiyor. İşletmelerin veriyi karar odağına alması ve kendi iç verileriyle çalışan algoritmalar, işletme stratejilerine yön vermeye başladı."