Bakan Tunç, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda açıklamalarda bulundu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2024 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2024 12:21

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda açıklamalarda bulundu.

TRT'de yer alan habere göre Bakan Tunç'un açıklamalarında şu sözlere yer verdi:

Demokrasiye sürlen kara lekenin günü 27 Mayıs'ta demokrasi şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Haksız mahkum edilen darbe mağdurları var. Göstermelik bir yargılama yapıldı. Bu yargılamaları gerçekleştiren savcılar anayasa mahkemesi başkanları oldular. Yargıtay, Danıştay üyeleri oldular. Ödüllendirilerek uzun yıllar yargı sisteminin içerisinde yer aldılar. 

Demokrasi tarihimiz darbelerin kara lekeleriyle dolu. Maalesef 27 Mayıs'ta darbeciler başarılı oldu. Daha sonra da başaarılı darbeler oldu. Sonrasında yine bir takım kalkışmalar yapıldı. 15 Temmuz kalkışmasında da milletimiz büyük bir kahramanlık sergiledi. 

"VESAYETÇİ YARGI SİSTEMİNE KARŞI MİLLETİMİZ DARBECİLERDEN HESAP SORDU"

27 Mayıs Cumhuriyet tarihimizin ilk darbesiydi. Bu darbeciler yargıda etkin görev aldılar. Darbe mağdurlarını yargıladılar. Hukuken destek veriyormuş gibi göründüler. Bugün geldiğimiz noktada bu yargı sistemi yok. 12 Eylül darbecilerinin yargı huzuruna çıkarılmasını sağladık. Ve mahkum oldular. 17-25 Aralık sorumluları hesap verdiler. Vesayetçi yargı sistemine karşı milletimiz darbecilerden hesap sordu. 

Darbelerin izini silmek önemliydi, silindi. Hükümet darbecileri yargı önüne çıkardı. Burası Yassıadaydı bugün demokrasi ve özgürlüklerin adası. 

Yeni anayasa çalışmaları başladı. Türkiye Yüzyılı'nda yeni bir anayasaya ihtiyacfımız var. Hak arama özgürlüğünü sağlayan bir anayasa kurmamız lazım. Daha demokratik hale getirmek için çalışmaları sürdürüyoruz.   

"DARBECİLERİN ANAYASASI İLE DEĞİL MİLLETİMİZİN ONAYLADIĞI BİR ANAYASA İLE DEVAM ETMEMİZ LAZIM"

Darbecilerin yaptığı bir anayasa ile değil milletimizin onayladığı bir anayasa ile devam etmemiz lazım. Darbenin izlerini silmeye yönelik yasal değişiklikler de yaptık. Özgürlükçü ve darbecilere geçit vermeyen anayasa elzemdir. Bu konuda uzlaşmaya yanaşması önemlidir. Usul konusunda anlaşma olursa Türkiye Yüzyılı'nın başında yeni anayasaya inşallah kavuşuruz.