İki bakanın görüşmesi, Türkiye-Çad Ticaret, Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İş Birliği Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 2. Dönem Toplantısı öncesi, Çad'ın başkenti Encemine'de gerçekleştirildi.
Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler değerlendirildi.
Bakan Uraloğlu, Çad'da 8 Ocak'ta gerçekleştirilen terör saldırısını endişeyle izlediklerini belirterek, "Sizin güçlü olmanız bizim mutlu olacağımız bir olaydır." dedi.
Türkiye'nin Afrika ile ticaretini son 20 yılda geliştirdiğine dikkati çeken Uraloğlu, şöyle konuştu:
"Çad ile 350 milyon dolar ticaretimiz var, bunun üzerine çıkabiliriz. Tarım, enerji, sanayi sektörlerinde işbirliği yapabiliriz. Benim alanım ulaştırma. Ülkede 6 havalimanı var. Bir havalimanını teşkil ettiğinizde en uzak ülkeyle bağlantı kuruyorsunuz. Türkiye'den 5 uçuş var, onu geliştirmeliyiz. Çad'dan hacca giden Müslüman kardeşlerimiz için işbirliği yapabiliriz. Demir yolu konusunda ülkede yeniden bir yaklaşım koyarak geliştirme kararı aldığınızı biliyorum, o konuda da işbirliği yapabiliriz. Altyapısının yapılması, tren setlerinin geliştirilmesi, müşavirlik hizmeti verilmesi konusunda her türlü desteğe hazırız. Haberleşme konusunda işbirliği yapabiliriz."
SURİYE VE FİLİSTİN MESAJIUraloğlu, Çad'da balıkçılığın da önemli bir alan olduğunu dile getirerek, balıkçılık tekneleri konusunda iki ülkenin işbirliği yapabileceğini söyledi.
Görüşmede, bölgesel konular da değerlendirildi.
Bakan Uraloğlu, Filistin konusunda Türkiye'nin elinden geleni yaptığına dikkati çekerek, "Filistin'de istediğimiz, Kudüs'ün ülkenin başkenti olarak, 1967 sınırında barışın sağlanmasıdır. Suriye'de de barış sağlandı. Dilerim Filistin'deki bu ateşkes kalıcı hale gelir. Ayrıca, burada iş yapan Türk firmalarına özel desteğinizi istiyorum." ifadelerini kullandı.
Çad Dışişleri Bakanı Koulamallah da dünyada çekişmelerin olduğu bir dönemde iki ülkenin istişaresinin önemli olduğunu, Türkiye'nin altyapı ve ticaret anlamında yoğun girişimleri bulunduğunu belirtti.
Çad'ın 50 yıldır bir savaş içinde olduğunu anımsatan Koulamallah, şunları kaydetti:
"Savaşa sırtımızı dönerek, kendimizi artık ülkemizin kalkınmasına adamak istiyoruz. 50 yıldır süren savaş süreci ülkeyi yıkıma götürdü. Ulaşım ve iletişim anlamında ülkemizin zayıf olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'nin ulaştırma ve altyapı konusunda uzman ülke olduğunun farkındayız. Demir yolu alanında sizinle işbirliğini geliştirmek isteriz. Türk Hava Yolları ülkemizi Asya ve Avrupa'ya bağlıyor. Çadlıların en çok tercih ettiği hava yolu şirketi. Altyapı ve tarım gibi konuların dışında, Filistin meselesi de önemli. Türkiye ve Çad, Filistin konusunda aynı düşünceleri paylaşıyor."