7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasında pek çok farkındalık etkinliğine imza atılıyor. Toplumun önemli bir bölümünün, kendilerine karşı yalnızca özel günlerde farkındalık kazandığı görme engelli bireyler, toplumda görünmez olmanın sorunlarını yaşıyor. 23 yaşındaki Berkay da bu görünmez insanlardan biri. Hem müziğe hem de spora ilgi duyan, konserler veren ve atletizmde dereceleri bulunan Berkay, engelli bireylerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekerek toplumu, bu konularda daha duyarlı olmaya davet etti.
Total seviyede görme engelli bir birey olarak yaşamını sürdürmeye çalıştığını dile getiren Berkay Çolak, “Total seviyede engelim var. Biraz ışık haricinde hiç göremiyorum ancak bunu görme olarak saymıyoruz.” dedi.
HOBİLER ENGEL TANIMIYOR
Tüm engelleri yok sayarak Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun olduğunu söyleyen genç, “Müzik ile ilgileniyorum, Türk Halk Müziği söylüyorum ve kendi çapımda amatörce şiir yazıyorum.” diyerek hobilerini sıraladı.
“EN ÇOK YILDIZLARI GÖRMEK İSTERDİM”
Görme engelli bir birey olarak hayalinden de bahseden Berkay, en çok yıldızları görmek istediğini belirtti. Berkay Çolak, “Kayan yıldızları, sabaha kadar seyretmenin hayalini kuruyorum. Bir deniz manzarasında ışıkların yansımasını izlemek çok güzel olurdu. Görsel olarak en çok bunu hayal ediyorum.” dedi.
“SARI ÇİZGİLER ESNAFLARIN ÜRÜNLERİYLE BÖLÜNÜYOR”
Görme engelli bir genç olarak karşılaştığı zorluklardan da bahseden Çolak, “Birçok zorlukla karşılaşıyoruz. Örneğin, kaldırımlardaki sarı çizgiler bazen yarıda kesilebiliyor. Bu durumda takip etmek çok zor olabiliyor. Sarı çizgiler yanıltıcı olabiliyor çünkü ortasında ağaç, direk ya da esnafların koyduğu malzemeler oluyor.” ifadelerini kullandı.
“SESLİ ANONS SİSTEMİ OLMAMASI BÜYÜK BİR SORUN”
Toplu taşımada karşılaştıkları zorluklara da değinen Berkay, “Otobüslerde sesli anons sistemlerinin olmaması ya da çalışmaması büyük bir sorun. Metrolarda bu sistem genellikle çalışıyor ancak otobüslerde sesli anonsların olmaması hala büyük bir eksiklik. Ayrıca bazı bölgelerde trafik ışıkların sessiz olması da geçişlerde zorluk yaşatabiliyor. Bursa’da Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Kent Meydanı gibi yerlerde bu zorluklarla çok karşılaşıyoruz. Şehrin merkezlerinde bu sorunlarla karşılaşmak üzücü. Biz engelli bireylerin hayata karışması için şehrin en azından merkezi yerleri bize göre de düzenlenmeli.” şeklinde konuştu.
TOPLUM, ENGELLİLER İÇİN ERİŞİLEBİLİR OLMALI
Engelli bireylerin sorunlarının özel günlerde medyaya, gündeme yansıdığını ancak insanların bu sorunları duymaktan daha fazlasını yapmaları gerektiğinin altını çizen Çolak, “Engelli haftalarında sorunlarımız yazılı ve sesli medyada gündeme geliyor, insanlar bu sorunları duyuyor ancak duymakla yetinmek yerine daha fazlasını yapmalılar. Engelli bireylerin yaşadıkları sorunları duyduklarında çoğu kişi ‘Bunu söyledik’ diyor ama çözüm için herhangi bir çaba göstermiyorlar. Duydukları şeyler sadece kelimelerde kalıyor. Bizim toplum olarak bu sorunlara karşı duyarlı olmamız, daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor. Toplumun engelli bireyler için daha erişilebilir bir hale gelmesini temenni ediyorum.” dedi.
“BU SORUNLAR HER ZAMAN GÜNDEME GELMELİ”
Toplumda engellilere yönelik daha fazla duyarlılık oluşturmak için önerilerde de bulunan Berkay Çolak, “İnsanlar sadece engelli haftalarında değil, her zaman bu sorunları gündeme getirerek farkındalık oluşturmalı. Birçok insan engellilerin yaşadıkları zorlukları biliyor ancak bu konuda harekete geçmek gerekiyor. Sadece durumu görmek yetmez. Çözüm için aktif çaba gösterilmeli. Bu konuda daha fazla farkındalık yaratmak, engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak adına büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
“GÖRMEDİĞİMİZ BU DÜNYADA GÖRÜNÜR OLMAK İSTİYORUZ”
Tüm engellere rağmen hayata sımsıkı tutunarak atletizmde dereceler elde etmiş olan Berkay Çolak, vatandaşların engelli bireylere karşı daha duyarlı olmalarını beklediğini söyledi. Kendilerinin de bu toplumun bir parçası olduklarının unutulmaması gerektiğinin altını çizen Çolak, kendisi özelinde ve tüm engelli bireyler adına şöyle konuştu:
“Sosyal hayatın bir parçası olmak istiyoruz. Görme engelli olarak görmediğimiz bu dünyada görülmek, fark edilmek ve yaşadığımız şehirlerin bizlerin de düşünülerek düzenlenmesini istiyoruz.”