Eğitim İş’ten kreşlerin kapatılması kararına tepki

Bugün, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının belediyelere ait kreşlerin kapatılması ve yeni kreşlerin açılmamasına yönelik bir kararı olduğu ileri sürüldü. Ses getiren iddia pek çok kesimden tepki görürken, Eğitim-İş Genel Özlük-Hukuk ve TİS Sekreteri Yeliz Toy’dan da sert tepki geldi. Toy, verilen kararın yoksul ailelerin çocuklarının eğitim hakkını kısıtladığını belirterek eleştirilerde bulundu. Açıklama yapan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise söz konusu iddiayı yalanladı. 

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2024 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2024 16:35

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, belediyelerin açtığı kreşlerin bakanlık tarafından kapatılacağı söylemlerine ilişkin açıklamada bulunarak iddiaları reddetti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“‘Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belediyelerin açtığı kreşlerin kapatılmasına ve yeni kreşlerin açılmamasına karar verdi.’ iddiası doğru değildir.

İddialara konu resmi yazıda, belediyeler tarafından açılan kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerinin kapatılması değil kuruluş amacı ve yönetmeliğine uygun faaliyetlerde bulunması gerektiği vurgulanmaktadır.

Belediyelere, gerçek kişilere ve özel hukuk tüzel kişilerine ait özel kreş ve gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüplerinin kuruluş ve işleyişine ilişkin esaslar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ‘Özel Kreş ve Gündüz bakımevleri ile Özel çocuk kulüplerinin kuruluş ve işleyiş esasları hakkında yönetmelik’ ile belirlenmiştir.

Bu kuruluşlar, okul öncesi eğitim kurumlarının programında yer alan eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunamaz. Yani anaokulu veya anasınıfı gibi faaliyet gösteremez.”

“YOKSUL AİLELERİN MAĞDURİYETİ SÖZ KONUSU”

Belediyelerin sunduğu ücretsiz kreşlerin kapatılması söz konusu olursa yoksul ailelerin çocuklarının eğitim hakkının ellerinden alınacağını söyleyen Yeliz Toy, şöyle konuştu:

“Okul öncesi eğitimin çocukların eğitim başarılarında ve okul uyumunda çok önemli katkısı olduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur. Bu gerçekten hareketle dünyada birçok ülke okul öncesi eğitim süreçlerini de zorunlu eğitim kapsamına almaya devam ediyor. Ancak ülkemizde okul öncesi eğitim dahil olmak üzere eğitime ulaşmak isteyen yurttaşlar zor duruma düşüyor. Varlıklı olanlar özel okullara giderken yoksullar ise mağdur oluyor.” ifadelerini kullandı.

“KURAN KURSLARINA ALTERNATİF OLUYOR”

Bakanlığın belediyelerin kreşlerini kapatmasının gerçekleşmesi halinde, çocukların sadece dini eğitim veren kurumlara yönlendirilmesinin amaçlandığını iddia eden Toy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belediyeler kreş açtığında yoksul aileler için Kuran Kurslarına alternatif imkân doğurduğu için Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından engellenmek isteniyor. 4-6 Yaş Kuran Kursu Destekleme Programı kapsamında Aile Bakanlığı her çocuk için Diyanet'e sekiz yüz lira ödeme yapıyor. ‘Okuldan alırsan para verirsin, Diyanet'ten alırsan parasını ben öderim.’ deniyor.