Kira sözleşmelerinde yeni dönem başladı. Artık tüm kira kontratları e-Devlet üzerinden hazırlanacak. Konuya ilişkin Herkes Duysun’a açıklamalarda bulunan Avukat Selçuk Çiftçi, bu yeni düzenlemenin avantajlarını ve dezavantajlarını detaylarıyla masaya yatırdı.
E-DEVLET’TE KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILACAK?
Sözleşmede ilk kısmın, taşınmaz sahibi gerçek kişiler tarafından e-Devlet Kapısı ‘Kira Sözleşmesi İşlemleri’ üzerinden hazırlandığını ve kiracı tarafından yine e-Devlet Kapısı Üzerinden onaylanması gerektiğini belirtti. Av. Çiftçi, “Tüzel kişilerin e-Devlet’i olmadığı için taşınmaz tüzel kişi adına kayıtlı ise bu durumda kira sözleşmesi nasıl yapılacak? Bu durumda ya eski düzenleme devam edecek ya da tüzel kişiler adına da e-Devlet girişi sağlanarak kira sözleşmesi yapma imkânı tanınacaktır.” dedi.
KİRA SÖZLEŞMELERİ İÇİN BARKODLU BELGE
Ayrıca on hissedara kadar sahipliği olan taşınmazlar da bu hizmetten kiraya verilebiliyor. Hizmet üzerinden oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı "barkodlu belge" oluşturularak, e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi yapılabilecek.
Hizmetin ikinci aşamasının ise yılsonunda kullanıma sunulacağını bildiren Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti:
“Düzenlemenin devamında, emlak danışmanları ve yetki verilen kişiler, sözleşme hazırlama ve tarafların (taşınmaz sahibi ve kiracı) onayına sunma rolü ile sürece dâhil olacak. Ancak burada Türkiye Barolar Birliği’nin bu işlemlerin avukatlar aracılığıyla yapılması gerektiğine dair talebi oldu ve bu hususta Hazine ve Maliye Bakanlığına yazı gönderildi. Henüz kesinleşmiş bir uygulama olmadığı için bizler de yapılacak düzenlemeyi bekliyoruz.”
“DAHA GÜVENİLİR VE AVANTAJLI”
Sözleşmelerin e-Devlet üzerinden yapılmasının daha güvenilir ve avantajlı olacağını düşündüğünü söyleyen Av. Çiftçi, “Bu sayede hem konut ve çatılı işyeri kiralarında tarafların yasal güvenliği sağlanacak hem de kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında vergi mükellefi olan mülk sahiplerinin/kiraya verenlerin vergilerini yasal çerçeve içerisinde ödemeleri sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.
“HUKUKSUZLUĞUN ÖNÜNE GEÇİLECEK”
Çiftçi, kira sözleşmesinin e-Devlet sistemine entegre edilmesinin en önemli avantajının, sözleşmenin mekândan bağımsız, zaman ve belge maliyeti olmadan hızlı ve güvenilir şekilde yapılabilmesi olduğunu ifade etti.
Çiftçi, “e-Devlet sisteminde düzenlenen kira sözleşmeleri resmi kayıtlara işlenecek ve tarafların her zaman erişimine tabi tutulacak. Bu sayede tarafların aldatılmasının önüne geçilecek ve muhtemel hukuki konular çok daha kısa sürede sonuçlanacak.”
“GÜVENLİ, ŞEFFAF VE KOLAY İLETİŞİM”
“e-Devlet ile kira sözleşmesi yapmak, ev sahibi ve kiracı arasındaki güveni artıracak, hukuki sorunları azaltacak ve kiralama sürecini daha şeffaf ve kolay hale getirecektir.” diyen Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti:
“Ayrıca, kira sözleşmesi ile ilgili her türlü bilgiye e-Devlet üzerinden kolayca erişebilir, kira sözleşmesinin şartlarını ve süresini takip edebilirsiniz. Bu yeni düzenleme ev sahibi ve kiracı arasındaki ilişkiyi daha güvenli, şeffaf ve kolay hale gelecek.”
NOTERDEN İHTARNAME ZAHMETİNE SON
Söz konusu uygulama ile elektrik, su, doğalgaz gibi aboneliklerde kira kontratını kurumlara iletmek ve kira sözleşmesini iptal etmek için ücret ödeyerek noterden ihtarname göndermek zorunda kalınmayacağını da kaydeden Çiftçi, “Yine e-Devlet üzerinde iptal etme imkânı olacak, yine kira kontratının sona erip ermediği, ya da ne zaman sona erdiği konusundaki uyuşmazlıkların önüne geçilmiş olacak.” dedi.
“TAHLİYE TAAHHÜTNAMELERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK”
Uygulama ile kira kontratı ile birlikte kiracılara boş olarak imzalatılan ve daha sonra doldurularak işleme konulan tahliye taahhütnamelerinin de önüne geçileceğini belirten Çiftçi, “Stopaj ve gelir vergisi kaçırmak için iki ayrı sözleşme yapan ve düşük bedel olarak imzalanan sözleşmenin vergi dairesine ve kurumlara teslim edilmesinin önüne geçilecek.” ifadelerini kullandı.
“ELDEN KİRA ÖDEMELERİ ENGELLENECEK”
Çiftçi, “Bunun dışında, uyuşmazlıklar neticesinde dava yoluna gidilmesi durumunda, mahkemelerde kira sözleşmesi aslının talep edilmesi nedeniyle kira kontratını bulamadığı için zorluk yaşayan taraflar artık zorlanmayacak. Ev sahipleri kira ödemelerini elden teslim almakta diretemeyecek ve bu durum da kiracı lehine olacaktır. Çünkü kirayı ödediğini ispat yükü kiracıdadır. Türkiye Gayrimenkul Değer Haritası'nın oluşturulması için veri temin edilecek.” dedi.