Su bilimleri uzmanları uyarıyor: Müsilaj, dipteki hayatı tehdit etmeye başladı

2021 yılında Marmara Denizinde büyük zarara yol açan müsilaj, bu kez gözle görülmeyecek şekilde ortaya çıktı. Son yapılan incelemelerde ise müsilajın 24 metreye kadar yayıldığı belirtiliyor. Uzmanlar, acil önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2024 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2024 14:43

Su bilimleri uzmanları, deniz yüzey sıcaklığının uzun yıllar boyunca ortalamadan 2 derece daha yüksek seyretmesinin müsilajı tetiklediği belirtiyor. Alglerin suya salgıladığı bir polisakkarit yapıdan oluşan müsilaj, denizde uzunca alanlara yayılarak midye, mercan ve sünger gibi deniz canlılarının yaşamsal faaliyetlerini durduracak kadar ağırlaşarak dibe çöküyor.

25 MİLYONDAN FAZLA İNSANIN ATIKLARININ YALNIZCA YÜZDE 55’İ ARITILIYOR

Marmara Denizi çevresinde yaşayan 25 milyondan fazla insanın atıklarının yalnızca yüzde 55'inin tam olarak arıtılabildiğini kaydeden su bilimleri uzmanları, geri kalan yüzde 45’lik atığın ise derin deşarj yöntemiyle denize verildiğini belirtiyor. Marmara Denizi çevresinde bulunan sanayi tesislerinin atıklarının ise ancak yarısının arıtılabildiğini ifade eden su bilimleri uzmanları, tarımsal gübre ve kimyasalların da akarsularla denize taşındığını ve böylece müsilajı tetikleyen kirlilik yükünü artırdığını ifade ediyor.

“ATIK YÜKÜ AZALMADAN ÇÖZÜM YOK”

Uzmanlar, Marmara Denizini müsilajdan korumanın tek yolunun deniz kirliliğini azaltmak olduğuna dikkat çekerken, kirlilikle mücadele kapsamında 2021 yılında uygulamaya alınan ve 22 madde içeren Marmara Denizi Eylem Planının (MDEP), etkin uygulanamamasından dolayı müsilajın tekrar sorun haline geldiğini vurguluyor.

"ACİL ÖNLEM ALINMALI"

Su bilimleri uzmanları, Marmara Denizini olumsuz etkileyen müsilajın daha fazla yayılmasını önlemek adına yerel ve merkezi yönetimlerin acilen harekete geçmesi gerektiğini söylüyor. Uzmanlar, Marmara Denizine akan kaynaklardan kontrolsüzce endüstriyel atıkların boşaltılmasının durdurulması gerektiğinin altını çiziyor. Akarsuların deşarj limitlerinin yeniden düzenlenmesinin ve denetimlerin artırılması gerektiğinin aciliyet taşıdığı konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, “Süngerler, bebek ve yavru pinalar büyük tehdit altında, yüzeye çıkmadığı için umursanmayan bu müsilaj dipteki yaşamı etkiliyor. Lütfen acil önlem alalım. Atık salan sanayi kuruluşlarını, arıtmaları ve OSB arıtmalarını denetleyelim.” diyor.