Türkiye e-Devlet Kıyaslama Raporu’nda 10’uncu sırada yer alıyor

10’uncu Uluslararası Yönetim Bilişim Sistemleri Konferansı’na katılan Kamu Bilişim Derneği Başkanı Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, Türkiye’deki kamuda dijital dönüşüm çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Türkiye’nin kamu dijitalleşmesinde önemli başarılara imza attığını belirten Doç. Dr. Özbilgin, “Avrupa Komisyonunun hazırladığı e-Devlet Raporu’nda Türkiye, kamuda dijital dönüşümü gerçekleştiren ülkeler arasında 10’uncu sırada. Kamuda dijital dönüşümü başarılı uygulayan bir ülkeyiz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 12:06

“10. Uluslararası Yönetim Bilişim Sistemleri Konferansı”, 18-20 Ekim tarihleri arasında, Yeditepe Üniversitesi’nin Ataşehir’deki 26 Ağustos Yerleşimi’nde gerçekleştirildi. Yeditepe Üniversitesi Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özen’in başkanlığında düzenlenen konferansta, “Metaverse Temelleri: Blok-zincir, Kripto Paralar ve NFT'ler”, “Siber Güvenlik ve Bulut Bilişim”, “Veri Bilimi, Büyük Veri, Veri Analitiği ve Veri Yönetişimi”, “Nesnelerin İnterneti, Dijital İkizler ve Uygulamaları”, “Dijital Dönüşüm ve Endüstri 5.0”, “Yapay Zeka ve Uygulamaları”, “Toplum 5.0 ve E-adaptasyon” ve “Oyun Geliştirme, Oyunlaştırma, Sanal ve Artırılmış Gerçeklik” gibi dijital dünyaya dair çok sayıda konu ele alındı. Konferansın ‘Dijital Çağda Sürdürülebilirlik’ temalı paneline Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Vahap Tecim, Araştırmacı Gazeteci, BT ve Telekom Uzmanı Füsun Sarp Nebil, Kamu Bilişim Derneği Başkanı Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Yönetim Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Sezayi Buğdaycı katıldı.  

Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özen’in moderatörlüğünü yaptığı panele katılan Kamu Bilişim Derneği Başkanı Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, Avrupa Komisyonunun hazırladığı e-Devlet Raporu’na değinerek “Her sene 4-5 sıra yükseldik ve 10’uncu sıraya geldik. Kamuda dijital dönüşümü başarılı ülkeyiz” açıklamasını yaptı.   

RAPORDA 35 ÜLKE DEĞERLENDİRİLDİ 

27 Eylül 2023 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan rapor kapsamına, 27 Avrupa Birliği ülkesi ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri ve üyeliğe aday ülkeler olmak üzere toplam 35 ülke alındı. Avrupa Komisyonu e-Devlet Kıyaslaması 2023 Raporu sonuçlarına göre; Türkiye genel ortalamada 35 ülke arasında 10. sırada yer aldı. Genel ortalamada ilk 5 ülke Malta, Estonya, Lüksemburg, İzlanda ve Finlandiya olurken; Güney Kıbrıs, Romanya, Arnavutluk, Karadağ ve Kuzey Makedonya son 5 ülke arasında yer aldı. 

“TEKNOLOJİLERİ ÇEVREYE DUYARLI BİR ŞEKİLDE KULLANMAMIZ LAZIM” 

Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, “Dijital dönüşüm sayesinde sürdürülebilirliği gerçekleştirme imkânı bulabiliriz. Aslında sürdürülebilirlikten kasıt ne? Geleceğe kaynaklarımızı aktarabilmektir. Biz bunu kaçırdık. Nasıl kaçırdık? Ciddi bir şekilde tüketiyoruz, kirletiyoruz. Bunu kurtarmanın en önemli yönlerinden birisi de dijital unsurları kullanmak. Dolayısıyla teknolojik unsurları ne kadar çok kullanırsak bunu çözebiliriz. Fakat kullanırken aynı zamanda da kirletiyoruz. Şu anda en çok kirleten ülkelerden Çin birinci sırada geliyor. İkinci sırada ise Amerika var. Aslında biz üçüncü, en çok kirleteniz. Elbette bu teknolojilerden vazgeçemeyeceğiz. Dolayısıyla kirletirken temizlenmeyi de öğrenmemiz lazım. Farkındalığımızı daha çok arttırmamız lazım. Teknolojileri daha düzgün, daha çevreye duyarlı bir şekilde kullanmamız lazım. Örnek vermek gerekirse veri merkezleri bu anlamda çok kritik bir unsurdur. Çünkü çok ciddi enerji tüketiliyor. Buralardaki kullanım kaynaklarını çok düzgün yapmamız lazım. Ama sadece bunlar kurumsal değil. Aynı zamanda kişisel önlemlerimizi de almamız lazım” uyarılarında bulundu.   

“TEKNOLOJİ İLERLERKEN İNSANIN EĞİTİLMESİ DE ÖNEMLİ” 

Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özen ise “Konferansta insanı konuştuk. Çünkü sürdürülebilirliğin merkezinde insan vardır. Teknoloji bu kadar ilerlerken insanımızın da bir şekilde eğitilmesi ve süper akıllı toplum bireyi olma yolunda akıllanması gerekiyor” dedi.   

“KAYNAK TÜKETİMİNİ OPTİMİZE ETMEK İÇİN TEKNOLOJİDEN FAYDALANMAMIZ LAZIM” 

“Dijital çağda sürdürülebilirliği teknoloji ve inovasyonun sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik kullanılması olarak düşünebiliriz” ifadelerini kullanan Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özen, “Yani karbon ayak izinin azaltılması için bilişim alanında çeşitli projeler yapılması örnek olabilir. Kaynaklarımız tükeniyor. Gelecek nesillere bırakmakla sorumlu olduğumuz bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla bu kaynak tüketimini optimize etmek için teknolojiden faydalanmamız lazım” diye konuştu.   

“SÜRDÜRÜLEBİLİR DİJİTAL ÇAĞDA ÇALIŞILMASI GEREKEN ÜÇ ÖNEMLİ KONU” 

Dijital çağda sürdürülebilirliğin çok önemli 3 ayağı olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özen, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bunlardan bir tanesi ‘siber güvenlik’. Çünkü dönüştürücü teknolojiler hızla hayatımıza girerken bu teknolojilerin güvenliğini sağlamak zorundayız. Bununla birlikte, bu teknolojilerin üretmiş olduğu bir veri var. ‘Büyük veri’. Ancak büyük veriyi toparlamak kadar önemli bir şey de onu analiz etmektir. Yani veri bilimi de çok son derece önemli ve önü açık bir konu. Son olarak da tabii ki topladığımız bu verileri depolamak. Bu yüzden de ‘bulut teknolojileri’ son derece önemli.”  Etimaden Yönetim Bilişim Sistemleri Dairesi Başkanı Sezai Buğdaycı da “Günümüzün olmazsa olmazı dijital sistemler. Yani oyunda mutlaka olmalıyız. Dolayısıyla bundan sonra yapılan işlemlerin sürekliliğini, hayatın devamlılığını kolaylaştırmak ve zamandan kazanmak için dijital ortamlar en büyük yardımcımız olacaktır” dedi.