Merve ÖZDEMİR ÇEVİK/HERKES DUYSUN
Eskidikçe kokuları, dokundukça yaşanmışlıklarının izlerini taşıyan sahaflarda bulunan birçok kitap sizleri zamanda yolculuğa çıkarıyor. Şuan da fotoğraflarına bile baktığınızda içinize huzur veren ve bir köşede oturup sessizce kitap okuma hissi oluşturan bu hazine niteliğindeki yerler maalesef günümüzde çok az.
Üstelik sadece kitapların satılmadığı sahaflarda, anlam yüklü birçok eşyayı da bulabildiğiniz alanlar da mümkün.
Bursa’da da Heykel'deki kitapçılar çarşısı, kadim şehrin ve buradaki ruhun yaşamına ışık tutmaya çalışıyor.
Son yıllarda elektronik kitapların yaygınlaşması, internet sitelerinin kitap satmasıyla sahafların zor duruma düştüğü ve ne yazık ki ülkemizde kitap okuma oranının azlığıyla birlikte okunan kitabın kâğıt israfı olma oranı da çok fazla.
Günümüzde pek fazla popülaritesi olmasa da sahaflık Osmanlı İmparatorluğu’nda önde gelen ve dikkat çeken mesleklerden biri olmuştur. Osmanlı entelektüel ve kültürel tarihini, kitap üretimini, piyasasını, ticaretini, okuma kültürünün ne durumda olduğunu ve sahaflık mesleğinin nasıl icra edildiğini merak edenlere ise İsmail E. Erünsal’ın Osmanlı sahaflığının yaklaşık dört asırlık tarihini incelediği kitabı Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar'a da bakılarak incelenebilir.
Her ne kadar ilgisi az olursa olsun yine de bu güzel sanatı yaşatmaya çalışan sahafçıya yani eski kitaplar satan kitapçıya belki hiç gitmeyen ya da bir hafta sonu, belki ilk fırsatta gitmeyi planlayan varsa özellikle şu yoğun ve stresli günlerde biraz mola vermek için gidebilir.