Her yıl büyük bir coşku ile kutlanan ve neşeli görüntülere sahne olan Hıdırellez için geri sayım başladı? Peki Hıdırellez hangi tarihte kutlanacak?
Türk dünyası ve Balkan yöresinde geçmişten günümüze gelen Hıdırellez geleneği, bahar ayının gelmesi ile birlikte araştırılmaya başlandı. Peki Hıdırellez nedir, ne zaman kutlanır? Hıdırellez tarihi nedir?
HIDIRELLEZ HANGİ TARİHTE KUTLANIR?
Hıdırellez, baharın müjdesi kapsamında kutlanan, yılda bir kez gelen mevsimlik bir bayramdır. Hıdırellez, Hızır ve İlyas adlarının birleşiminden ortaya çıkıp, yazın başlangıcı sayılan 6 Mayıs (Rumi 23 Nisan) gününe verilen addır. Hıdırellez Bayramı her sene 5-6 Mayıs günlerinde kutlanır.
HIDIRELLEZ UNESCO KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE
Hıdırellez, 2017 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınmıştır. Baharın gelişi, doğanın canlılığı ile hayatlarına bereket dolmasını dileyen insanlar, 5 Mayıs gecesinden 6 Mayıs sabahına kadar süren Hıdırellez’i çeşitli etkinlikler ile geçirirler.
HIDIRELLEZ NASIL KUTLANIR?
Hıdırellez kutlamaları genelde yeşil alanlarda, bol miktarda ağaç bulunan bölgelerde, su kenarlarında yapılır. Bunların yanı sıra Hıdırellez kutlamaları için türbe ve yatırların yakınları da tercih edilmektedir.
Hıdrellez’de bahar mevsiminin taze bitkilerini, taze kuzu eti ve ciğeri yemek de adettendir. Ayrıca ‘S’ harfi ile başlayan 7 çeşit yemek yahut ürün tüketilmesinin yıl boyunca bereket getireceğine ve yılanlardan koruyacağına inanılır.
Öte yandan baharın ilk kuzusunun yenmesinin de sağlık ve şifa getireceğine dair inanç, halk arasında çokça yaygındır.
HIDIRELLEZ NEDİR?
Hıdırellez Anadolu, Balkanlar, Orta Asya ve Orta Doğu’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da bilinen Hıdırellez gününün, Hızır (as) ile İlyas’ın (as) yeryüzünde buluştukları gün olduğuna inanılarak halk tarafından kutlanır.