Kosova’da “Osmanlı Belgelerinde İpek Şehri” sergisi açıldı

Kosova’nın batısındaki İpek şehrinde "Osmanlı Belgelerinde İpek Şehri" sergisi beğeniye sunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 16:46

İpek Yunus Emre Enstitüsünce (YEE) düzenlenen programa, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, İpek Belediye Başkanı Gazmend Muhaxheri, YEE Kosova Koordinatörü Ramazan Yılmaz, Türk Temsil Heyet Başkanı Albay Zafer Sağlam’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Etkinlikte, eski yazı bilim uzmanı Ayten Ardel'in kaleme aldığı “Osmanlı Belgelerinde İpek” kitabında da kullanılan Türkiye ile Kosova ortak kültürel mirasına ait nadir belgeler sergilendi.

Büyükelçi Angılı, burada yaptığı konuşmada, milletlerin kendilerini bilmelerinin yolunun tarihlerini bilmekten geçtiğini söyledi. Kosova’nın tarihini bilmenin en önemli araçlarından birinin Osmanlı dönemindeki belgelerin bilimsel titizlikle incelenmesinden geçtiğini belirten Angılı, Kosova ve Türkiye’nin ortak değeri olan İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’un baba ocağının da İpek sancağına bağlı Suşitsa (Susica) köyü olduğunu vurguladı.

Yazar Ayten Ardel de Balkanlar’ın tarihinin Türkçe kaynaklar dikkate alınmadan yazılamayacağını belirterek, Osmanlı arşivinin bu bölgelerin 500 yıllık Osmanlı dönemini anlatan ilk elden kaynakları muhafaza ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından yazar Ardel, davetlilerin sergi ve kitapta bulunan nadir eserlerle ilgili sorularını cevapladı.

Balkan tarihine Osmanlı arşivleri üzerinden ışık tutmayı amaçlayan çalışmanın tarihi araştırmalara da önemli katkı sunması bekleniyor.