Şırnak'ta kış hazırlıklarının bitirilmesi festival havasında kutlanıyor

Şırnak'ta Balveren Beldesi'ne bağlı Altın Kuşak köyünde yaklaşık 400 yıldır köylüler kış hazırlıklarını bitirmelerinin ardından çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 14:24

Beldeye bağlı köy ve mezralarda yaşayanlar, kış hazırlıklarının tamamlanmasıyla asırlardır Altın Kuşak köyünde bir araya gelerek hem yemekleri pişirip panayır havasında etkinlik düzenliyor, hem de burada sahabe mezarları olduğunu bilip Kur'an-ı Kerim okuyor, dua ediyor.

Etkinliğe gelen Metin Uysal, buraya her sene bu vakitlerde geldiklerini, aşağıdaki köyde de bu şekilde bir festival yapıldığını söyledi. Buranın hem tarihsel hem de kültürel bir değeri olduğunu aktaran Uysal, "Bunu iki açıdan da değerlendirebiliriz. Birisi toplumsal kültür açısından, birisi de inançsal açıdan. İnançsal açıdan, burada iki tane sahabenin yıllar önce şehit düştüğü, türbesi üzerinde vatandaşlar hastalıklarını, dileklerini dile getirirler. Bu şekilde şifa bulduklarını ve dileklerinin yerine geldiğine inanılıyor. Bu nedenle her yıl burada festival havasında etkinlik yapılıyor. Gelen diğer arkadaşlar da bizim misafirlerimizdir. Onlar da hem bizleri ziyaret ediyor hem de dileklerini dile getiriyorlar, dua ediyorlar. Bu şekilde inançlarının gereğini yapıyorlar" dedi.

Diğer açıdan da kültürel durumu olduğunu aktaran Uysal, "Kültürel olarak da her sene bağ, bahçe ve diğer işleri bittiğinde burada toplu yemek verilir. Yemekler meydana serilir ve hiç kimse sofraya konulan tabağın kime ait olduğuna bakmaksızın, gidip sofraya oturur ve orada yemek yer. Böyle bir kültürel dayanışma oluyor. Bu işlerin bittiğine dair bir kutlama yapılıyor. Güz aylarına, kış aylarına giriliyor. Yaz aylarında işlerinin bittiği ve daha böyle bir kış sürecine girilirken onu kutlamasına giriliyor. Bu şekilde festival havasında yemekler yapılıyor, oyunlar oynanıyor, yöresel kültürel oyunlar oynanıyor. Bu şekilde devam eden bir süreçtir. Daha çok bizim dedelerimizin çok eski bir geleneğidir. Bizler de bunu devam ettirmeye çalışıyoruz" ifadelerine yer verdi.