Usta oyuncu ve yönetmen Ali Düşenkalkar, Bursa Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevine geldiğinden itibaren tiyatronun repertuarına odaklanarak önemli çalışmalara imza atıyor. Usta sanatçı Düşenkalkar, Bursa’da tiyatroseverleri ne gibi sürprizlerin beklediğini Herkes Duysun'a açıkladı.
Usta oyuncu ve yönetmen aynı zamanda Bursa Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ali DüşenKalkar, tiyatro sahnelerinin altyapısından repertuvar hazırlığına, festivallerden kültürel etkinliklere kadar pek çok konuda detaylı bilgiler verdi.
“TİYATRO İNSANLARA AYNA TUTAR"Yıllardır İstanbul Devlet Tiyatrosunda birçok sahnede görev alan usta oyuncu ve yönetmen Ali DüşenKalkar, konuşmasına tiyatronun öneminden bahsederek ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkürlerini ileterek başladı. Tiyatroda repertuvar hazırlamanın çok önemli olduğunu söyleyen usta sanatçı, “Bursa Şehir Tiyatroları’nda çalışmak çok onur verici bir durum. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey önderliğinde göreve başladım. Artık kentin kültür sanat hayatı için çalışıyorum. Öncelikle tiyatro, insanlara ayna tutar. Tiyatro, onların hatalarını veya iyiliklerini görmelerine yardımcı olur ve yeniden dünyaya gelsem yine tiyatro insanı olmak için çabalardım."
Ünlü sanatçı Düşenkalkar, oyunlarda daha çok dünya klasiklerine yer vermek istediğini belirterek 2025 yılında klasik oyunlara ağırlık verileceğini duyurdu.
"BURSA'NIN 17 İLÇESİNDE TİYATRO ŞENLİĞİ"Bursa’nın 17 ilçesine tiyatroyu ulaştırmayı hedeflediklerini belirtirken ilçelerde tiyatro salonlarının altyapısının yetersizliğine dikkat çeken Düşenkalkar, “Bazı ilçelerde sahne olanakları sınırlı. Göreve geldiğim günden beri ilçelerimizi geziyorum ve gözlemlerde bulundum. Bazı salonlar tiyatroya uygun değil, daha çok konferans ve kongre amaçlı tasarlanmış. Dolayısıyla kendi ses ve ışık sistemlerimizi götürerek oralarda oyunlar sahneleyeceğiz.” şeklinde konuştu.
Yeni yılda yeni oyunlar da üreteceklerini belirten Ali Düşenkalkar, çocuk oyunları konusunda halktan büyük talep aldıklarını ve bu hafta itibariyle çocuk oyunları şenliğinin başlayacağının müjdesini verdi. DüşenKalkar, "Her çarşamba ve pazar günleri saat 11.00 ve 14.00’te çocuk oyunlarımız sahnelenecek. İstanbul ve Bursa’nın çeşitli yerlerinden okulları ve seyircileri misafir edeceğiz. Çarşamba günleri okulları taşıyacağız, pazar günleri ise biletli seyircilerimizi ağırlayacağız." ifadelerini kullandı.
Her perşembe ve cumartesi günleri ise yetişkin oyunlarının sahneleceğini dile getiren Düşenkalkar, bu yıl 'Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü' ve 'Süleyman ve Öbürsüler' oyunlarının sahneleneceğini ayrıca daha önce sahnelenmiş, depoya kaldırılmış dekorları ve oyunları yeniden değerlendirdiklerini belirtti.
DEPOYA KALDIRILAN OYUNLAR YENİDEN HAYAT BULUYORDepoda bekleyen dekor ve oyunlarla ilgili çalışmaları anlatan Ali Düşenkalkar yaşanan sürecin önemine dikkat çekerek, “Daha önce sahnelenmiş fakat depoya kaldırılmış, zarar görmemiş dekorlarımızı yeniden değerlendiriyoruz. Örneğin, şu anda önümde Bir Adam Yaratmak adlı oyunun dekoru duruyor. Bu oyunu tekrar sahnelemek için çalışmalara başladık. Dekorları boyadık, çıtalarını tamir ettik, koltuk kaplamalarını yeniledik. Seyircimizin bizi iyi görebilmesi ve oyunun anlamını doğru anlayabilmesi için gereken her şeyi yaptık. Bu akşam ise yeniden 'Bir Adam Yaratmak' oyununu sahnelemeye başlıyoruz.” dedi.
"KÜLTÜR SANATTA HAPSOLMUŞ GİBİYİZ BUNU AÇACAĞIZ"Bursa'nın kültür başkentlerinden biri olduğunu vurgulayan Düşenkalkar, "Geçen hafta burada Fotofest düzenlendi. Salonlarda açılışlar yapıldı, konuşmalar ve söyleşiler gerçekleşti. Açık alanlarda sergiler vardı. Ondan önce edebiyat günleri düzenlendi. Kitap imza günleri ve kitap satışları yapıldı. Okuyucuyla kitap arasında doğrudan bir bağ kuruldu. Bursa kültür ve sanatta çok iyi çalışıyor ama biraz sıkışmış ve hapsolmuş gibiyiz. Biraz genişletmek ve daha erişilebilir hale getireceğiz." şeklinde konuştu.
Bursa’nın ilçelerindeki tiyatro altyapısının yetersizliğinden yakınarak ilçelerde sanata ve kültüre hiç yatırım yapılmamasına dikkat çeken Düşenkalkar, “Yaklaşık 9 ilçeyi gezdim, salonlarını gördüm. Çoğu yerin salonları tiyatro için uygun değil. Bugün Karacabey’e gittim ve oradaki salonu gördüm. Çok güzel bir kültür merkezi yapılmış ama sahne derinliği sadece 4 metre. Çıkışları ve kulisleri yok. Teknik olarak tiyatroya uygun değil. Koltuklar çok iyi ve pırıl pırıl ama spot ışıkları bile yok. Bazı yerlerde çok amaçlı salonlar yapılmış ama tiyatro düşünülmeden tasarlanmış. Mesela, 8 metrelik bir boşluk var, perde arkasında sahne derinliği sadece 4 metre. Kulisler ve sahne kaçışları da yok. Spot ışıkları o kadar yükseğe monte edilmiş ki ayarlama yapmak imkânsız. Eğer ayar yapılacaksa bir iskele kurulması gerekiyor ki bu büyük bir maliyet. Biz kendi ekipmanlarımızla gideceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Bursa Şehir Tiyatrosu’nun hem yerel hem uluslararası festivallere ev sahipliği yapacağını da belirten Düşenkalkar, Bursa'nın tiyatronun ve sanatın merkezi olması amacıyla çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı. Düşenkalkar konuya ilişkin, "6-9 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 28. Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nin bir ortağıyız. 8 Mayıs’ta İşçi Tiyatroları Festivali’ne katılıyoruz. Türkiye ve dünyadan çocuklarımıza oyunlar getireceğiz. İki büyük festival düzenleyeceğiz: biri çocuklar, diğeri işçiler için. Bu anlamda omuzlarımızdaki yük ağır, fakat tüm ekip olarak yoğun bir şekilde çalışıyoruz.” dedi.
Son olarak Bursa halkına teşekkürlerini ileten Ali Düşenkalkar, Bursa Şehir Tiyatrosu’nun gelecekte daha büyük projelere imza atacağını söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:
“Tüm Bursalıları tiyatrolarımıza bekliyoruz. Biletlerimiz çıktığında kısa zamanda tükenmesi doğru işler yaptığımızın kanıtı. Bursa Şehir Tiyatrosu büyüyecek ve daha geniş kitlelere ulaşacak. Hoşça kalın.”