Tiyatro, teknolojinin hızla geliştiği bir çağda bile insana ulaşan güçlü bir sanat dalı olmaya devam ediyor. Usta tiyatrocular Cihat Tamer ve Zihni Göktay, Herkes Duysun’a yaptıkları açıklamalarda, insan var olduğu sürece tiyatronun da var olacağını ifade ettiler.
“TİYATRO HİÇBİR ZAMAN ESKİMEZ”
Herkes Duysun muhabirinin “Dijitalleştiğimiz bu dönemde tiyatronun günümüzdeki durumu ve etkisini nasıl buluyorsunuz?” sorusuna ilk yanıtı veren Zihni Göktay, sözlerinde tiyatronun kalıcılığını ve gücünü vurguladı.
Göktay, “Tiyatro, dünyanın en eski mesleklerinden biridir ve hiçbir zaman modası geçmez. Biz insana insanı anlatan bir mesleğin erbabı olmaya çalıştık ve halen çalışıyoruz. Sürekli yeni icatlar çıkıyor. Örnek verecek olursam; lens, dereceli gözlük gibi yeni ürünler çıktı ancak gözlük hala var ya da televizyon, sinema, internet ve Netflix gibi yeni teknolojik alanlar çıktı ama tiyatro halen var. Tiyatro bambaşka bir meslektir. İnsan var olduğu sürece tiyatro olacak. Çünkü biz insana nefesimizi ve sözümüzü satıyoruz. Kısacası insan var olduğu sürece tiyatro var olacak.” şeklinde konuştu.
Cihat Tamer ise teknolojinin gelişmesine rağmen tiyatronun gücünü koruduğunu ifade etti. Tamer, sektörde deneyimli tiyatrocuların azaldığına da dikkat çekerek, “Teknolojiye ayak uyduruyoruz ancak tiyatronun gücü ve kalıcılığı tartışılmaz. Türkiye’de hala tiyatro salonu sorunu var ama sevindirici olan, genç neslin tiyatroya ilgisinin artması. Yaşça küçük olan bir nesil oyunlarımızı izliyor, bu teknolojinin gelişmesi sayesinde oldu.” dedi.
“GÜLDÜRÜRKEN DÜŞÜNDÜREBİLMEK MARİFET”
Herkes Duysun Muhabirinin “Komedi ve mizah alanlarında kendini var etmiş sanatçılarımızsınız. Peki, sizce mizah toplumları eleştirmek ve düşündürmek konusunda ne kadar etkili?” sorusuna yanıt veren Zihni Göktay, mizahın gücüne dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Komedi sanatında güldürmek marifet değil, insanı düşündürerek güldürmek marifettir. Söylediğimiz her lafın bir mesajı olmalıdır. Bu bağlamda, mizah toplumları eleştirme ve düşündürme gücüne sahiptir.”
Cihat Tamer ise mizah yapmanın zorluğunu, “Bizim ülkemizde malzeme bol; ağlatmak kolay ama güldürmek zordur. Türkiye’de en çok reyting alan dizilere baktığınızda hep dram türünde yapımlardır. Güldürmek gerçekten zordur. Zihni’nin de dediği gibi güldürürken düşündürebiliyorsak görevimizi yapmışız demektir.” sözleriyle ifade etti.
USTA SANATÇILARDAN GENÇLERE TAVSİYELER
“Tiyatroya adım atmak isteyen yetenekli gençlere tavsiyeleriniz nelerdir? Bu alanda başarılı olmanın altın kuralları var mı?” sorusuna da yanıt veren sanatçılar Tamer ve Göktay, genç tiyatrocuların başarısı için disiplin ve ustalardan öğrenmenin önemine vurgu yaptı.
Cihat Tamer, “Çok okumaları gerekiyor. Biz usta-çırak ilişkisiyle yetiştik. Taşın altına elini değil, gerekirse başını koyacaksın. Benim idolüm, Münir Özkul’du. Onun tiyatrosunda profesyonelliğe adım attım.” diye konuştu.
Zihni Göktay ise “Biz ustalarımızı sardık, onları dikkatle izledik. Şimdi gençlerimize destek olmaya çalışıyoruz. Öğrenmek isteyen gençler her zaman başarılı olabilir.” ifadelerini kullandı.