Almanya’da Marburg Virüsü paniği yaşanıyor, Türkiye için risk var mı?

Almanya’nın kuzeyindeki Hamburg kentinde Marburg virüsü paniği yaşanıyor. Afrika’dan dönen iki öğrencide virüs şüphesi tespit edilmesiyle birlikte Hamburg ana tren istasyonu tedbir amacıyla geçici olarak kapatıldı. Öğrenciler Afrika ülkesi Ruanda’dan seyahat ederken grip benzeri belirtiler gösterince yetkililer harekete geçti. Yapılan incelemeler, yolcuların ölümcül Marburg virüsü ile temas etmiş olabileceklerini ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 14:11

Marburg virüsü, ilk kez 1967’de Almanya’nın Marburg şehrinde, Afrika’dan getirilen maymunlar aracılığıyla tespit edilen ve Ebola virüsü ile aynı aileye (Filoviridae) ait bir virüstür. Marburg hastalığı, ölüm oranının yüzde 88’e kadar çıkabildiği ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır.

BELİRTİLERİ NELER?

Marburg virüsü, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, kanamalı döküntüler ve şiddetli iç ve dış kanama gibi semptomlarla kendini gösterir. Bu belirtiler, virüsle temas ettikten 2 ila 21 gün arasında ortaya çıkabilir. İlerleyen vakalarda, hastalarda çoklu organ yetmezliği ve kan kaybına bağlı ölümler görülebilir.

MARBURG VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Virüs, genellikle meyve yarasaları gibi enfekte hayvanlardan insanlara bulaşır. İnsanlar arasında ise kan, tükürük, idrar gibi vücut sıvıları ile doğrudan temas sonucu yayılır. Özellikle tıbbi müdahaleler sırasında ve cenaze işlemlerinde risk artar. Enfekte kişilerin kullandığı cerrahi aletler, iğneler gibi nesnelerle de bulaşma mümkündür.

“MARBURG VİRÜSÜ ÖZELLİKLE AFRİKA’NIN BELİRLİ BÖLGELERİNDE YAYGIN OLARAK GÖRÜLÜYOR “

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları Marburg virüsüyle ilgili şunları söylüyor: “Marburg virüsü özellikle Afrika’nın belirli bölgelerinde yaygın olarak görülüyor ve bulaştığı kişilerde çok yüksek ölüm oranlarına sebep olabiliyor. Bu virüsün kontrol altına alınması için en önemli nokta erken teşhis ve izolasyon önlemleridir. Özellikle hastanelerde çalışan sağlık personeli virüse karşı ekstra önlemler almalı, hijyen kurallarına sıkı bir şekilde uymalıdır.”

Ayrıca uzmanlar virüsün Türkiye açısından riskli olup olmadığı konusunda ise şu ifadelere yer veriyor:

“Türkiye'nin Afrika ile artan ticari ve turistik ilişkileri mevcut bu nedenle de özellikle bu bölgeden gelen kişilerde sağlık taramalarının ve hijyen önlemlerinin sıkı tutulması gerekiyor. Ancak Türkiye’de virüsün doğal yayılımı açısından bir tehdit söz konusu değil. Yine de dünya genelinde artan seyahatlerle birlikte hastalığın sınır aşan bir salgın haline gelme riski her zaman mevcut” diyorlar.

Marburg virüsünün Türkiye'de görülme riski ise genel olarak düşük kabul ediliyor. Bunun temel sebebi virüsün doğal yaşam alanlarının Afrika kıtasındaki belirli bölgelerle sınırlı olması ve Türkiye'de bu virüsü taşıyabilecek doğal rezervuarların (özellikle meyve yarasalarının) bulunmaması olarak görülüyor. Özellikle Afrika ülkelerine seyahat edenlerin döndükten sonra herhangi bir semptom göstermeleri durumunda derhal sağlık kuruluşlarına başvurmaları öneriliyor.