Çocuklarda böbrek taşı tehlikesi büyüyor, belirtilere dikkat!

Türkiye’de yetişkinlerde oldukça sık görülen böbrek taşı vakalarının, son zamanlarda çocuklarda da görülmeye başlanması dikkat çekti. Uzmanlar, çocuklarda böbrek taşı riskine karşı uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2024 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2024 17:08

Böbrek taşı, Türkiye’de vatandaşların çok sık karşılaştığı rahatsızlıkların başında geliyor. Başta karın ağrısı olmak üzere çeşitli belirtilerle hastaneye başvuran birçok vatandaş, böbreklerinde taş olduğunu öğreniyor. Türkiye’de genellikle yetişkinlerde görülen böbrek taşı vakaları, son zamanlarda çocuklarda da görülmeye başlandı. Çocuklarda böbrek taşı vakalarının yükselmeye başladığına dikkat çeken uzmanlar, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Böbrek taşının, böbreklerde ve idrar yollarında sert minerallerin birikmesi ile meydana gelen küçük taşlar olarak tanımlanabileceğini kaydeden uzmanlar, “Türkiye’de böbrek taşı vakaları genellikle yetişkinlerde görülüyordu ancak son zamanlarda çocuklarda taş görülme oranı da oldukça yükseldi.” dedi. Uzmanlar, çocuklarda böbrek taşı belirtilerinin öncelikle huzursuzluk ile kendini gösterdiğini söyledi.

“BELİRTİLER HUZURSUZLUK İLE BAŞLIYOR’’

Böbrek taşı belirtilerinin öncelikle huzursuzluk ile başladığını kaydeden uzmanlar, sık ve ağrılı idrarın da böbrek taşı belirtilerinin arasında yer aldığını kaydederek şöyle konuştu:

“Karın ağrısı, bulantı veya kusma ile de böbrek taşı kendini gösterebilir. Daha küçük çocuklarda huzursuzlukla kendini gösterebilir. Eğer ki bu belirtilerden birisi varsa, ailelerinin bir üroloji uzmanına başvurmalarında fayda var. Tanılar, ultrason ve röntgen ile birlikte koyuluyor. Diğer bir inceleme olarak da bilgisayarlı tomografi görüntüleme ile kesin tanıya ulaşma imkanını sağlıyoruz. Fakat çocuklarda bu görüntüyü kademe kademe sağlamakla birlikte bu görüntüleri elde ediyoruz. Tomografi bir sonraki seçenek olarak kullanılıyor.” dedi.

Öte yandan uzmanlar, böbrek taşı tedavisinde çeşitli ilaçların kullanıldığını ancak hastanın ve taşın durumuna göre lazer kırma veya ameliyat seçeneklerinin de tercih edilebildiğini söyledi.