Her geçen gün sokakta, toplu taşımada, evde pek çok kişinin telefonla daha fazla vakit geçirmeye başladığı gözlemleniyor. Ancak elden düşürülmeyen bu cihazlar, sırt ve boyun sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor.
Haber Giriş Tarihi: 15.11.2024 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2024 10:08
Cep telefonu kullanırken sabit pozisyonda aşağı doğru bakılması veya konuşurken boynun yana eğilmesinden dolayı omurgaya binen yük artıyor. Bu pozisyonda saatlerce cep telefonu kullanan kişilerin zamanla boyun ve baş çevresinde artan ağrıdan, günlük yaşamları etkilenebiliyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, yanlış postürde kalındığında başın öne doğru eğilmesiyle omurgaya binen yükün artarak, küçük eklemler, çevre bağ yapıları ve boyun bölgesinin zorlandığını belirtiyor. Sırt ve boyun çevresinde artan strese bağlı yaşanan kas spazmları, servikal disklerde bozulma, kas dengesizliği, baş ağrısı, dirseklerde tendinit, kulak çınlamaları, ilerleyen durumlarda boyun fıtıkları ve ilerleyen zamanlarda yapısal bozukluğa yol açan postüral bozuklukların görülebileceğinin altını çiziyor.
POSTÜRAL STRES DAHA ÇOK ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜYOR Postüral stres olarak tanımlanan bu durumun daha çok ergenlik çağındaki çocuklarda tehdit oluşturduğunu belirten fizik ve tedavi uzmanları, gençlerin teknolojik bağımlılık ile yetişirken edindikleri yanlış postüral alışkanlıkların ve bunun yarattığı sağlık sorunlarının, yetişkinlikte de artarak devam ettiğini, bu durumun ise bir mutsuzluk ve yorgunluk hali oluşturduğunu kaydediyor. YANLIŞ DURUŞ ALIŞKANLIKLARI ORTADAN KALDIRILABİLİR Uzmanlar, yanlış duruş alışkanlıklarının yarattığı boyun ve sırt ağrılarını ortadan kaldırmak için kişinin günlük yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini belirtirken, omurgaya dengeli yük aktarılarak, ağrı ve kas spazmının ortadan kaldırılabileceğini vurguluyor.
BOYUN VE SIRT SAĞLIĞI NASIL KORUNUR? Fizik ve tedavi uzmanları, akıllı teknolojiyi kullanırken, sırt ve boyun sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıkladı: Cep telefonu vb. iletişim araçlarını kullanırken yanlış postürün farkına varıldığında yanlış duruş düzeltilmelidir.
Uzun süre boynu yana veya öne eğerek telefon kullanılmamalı bunun yerine kulaklık tercih edilmelidir.
Büro, ofis gibi bir ortamda çalışılıyorsa cep telefonu yerine masa üstü bilgisayarı tercih edilmelidir.
Boyun ve sırt sağlığı için düzenli olarak sırt ve boyun esnetmeye ve güçlendirmeye yönelik postür egzersizleri yapılmalıdır.
Omuz, el ve dirsek çevresinde tendon ezilmelerini önlemek için düzenli olarak kaslara egzersizler yapılmalıdır.
Boyun ve sırt kaslarını çok zorlayacak sportif aktiviteler yapılmamalı ve aşırı ağırlık kaldırılmamalıdır. Uzmanlar, geçmeyen ağrılarda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini ve uzmanın önereceği fizik tedavi uygulamalarının önemli bir tedavi seçeneği olduğu konusunda uyarıyor.