Dildeki taraklanma neye işaret ediyor?

Dilin arkasında ve önünde bulunan sayıları 2000 ile 5000 adet arası tat tomurcukları vardır. Her tat tomurcuğu 50 ila 100 tat reseptör hücresi içerir. Kara omurgalılarında da tat alma, dildeki tat tomurcuğuyla gerçekleştirilir. Peki bu kadar önemli ve işlevli olan dilimizdeki taraklanma bize nasıl bir mesaj veriyor?

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2023 17:48
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2023 17:48
https://www.herkesduysun.com/

Haber: Merve ÖZDEMİR ÇEVİK 

Tıptaki adı ile "miyokard enfarktüs" olarak bilinen kalp krizi halk arasında korkulan rahatsızlıklardan biridir. Pek çok kişi "Kalp krizi nedir, kalp krizi neden olur?" sorusunu merak eder. Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarların  tıkanması ve bunun sonucunda da kalbin kas dokusunu hasar gördüğü durumdur. Kesilen kan akışı, kalbin ciddi oranda zarar görmesine neden olur. Bu nedenle doğru ve zamanında müdahale ile damarların açılması ve kalp dokusu kaybının önlenmesi gerekir.

Kalp krizinin hafif ya da ağır pek çok belirtisi olabilir. Bunlara örnek olarak;

Mide bulantısı ve kusma,

Ani soğuk ter basması,

Baş dönmesi,

Sıkıntılı genel durum,

Kalp ritim bozukluğu, 

Çabuk yorulma ve nefes darlığı

TARAKLI DİL NEYİN HABERCİSİ? Uzmanlar uyku apnesi, diş sıkma ve gıcırdatma gibi uyku bozukluklarının dilde baskıya neden olabileceğini söylerken uyku apnesine de dikkat çekerek kişinin gece nefessiz kaldığı durumlarda kalp krizi riskinin tetiklenebilme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ediyor. 

Beslenme eksikliklerinde vücut, B vitamini, demir ve riboflavin gibi belirli vitaminleri yeterince almadığında taraklı bir dil oluşabilir.Taraklı dilin diğer nedenleri arasında hipotiroidizm, genetik durumlar veya doğum kusurları yani down sendromu gibi nedenler yer alabilir. Bu koşulların her birinin kendine özgü semptomları vardır. 

Uzmanlar dilde oluşan taraklanma ve şekil bozukluklarının altında yatan sebeplerin araştırılarak teşhisin ilgili hekimler tarafından konulmasının daha doğru olacağını söylerken, her zaman erken konulan tanının kişinin hayatını kurtardığının da altını çiziyor.