Fazla ekmek ve paketli gıda tüketimi diyabet riskinin artırıyor

Türkiye'de diyabet vakaları her geçen gün ciddi boyutta artış gösterirken, uzmanlara göre bu artış sağlıksız beslenme alışkanlıklarından kaynaklanıyor. Sağlıksız beslenmenin diyabete neden olabileceğini belirten uzmanlar, ekmek ve paketli gıda tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 16:12

Türkiye ve dünya genelinde en çok görülen hastalıklardan biri olan diyabet, genetik olmasının yanı sıra sağlıksız beslenme sonucunda da ortaya çıkıyor. Fazla ekmek ve paketli gıda tüketiminin diyabet hastalığını ciddi boyutta tetiklediğini belirten uzmanlar, genetik geçmişinde diyabet hastalığı olanlar başta olmak üzere, aşırı paketli gıda tüketenlerin risk altında olduğunu kaydediyor.,

PAKETLİ GIDALARDAKİ GİZLİ ŞEKERE DİKKAT

Beyaz ekmek ve işlenmiş karbonhidratların kan şekerini hızla yükselttiğini ifade eden uzmanlar, “Aşırı karbonhidrat ve şeker tüketimi vücudun insülin dengesini bozarak diyabete yol açabiliyor. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli, paketli gıdalardaki gizli şekerlere de dikkat edilmelidir.” diyor.

“DİYABETİN GELİŞİMİNİ HIZLANDIRIR”

Paketli ürünlerde yer alan katkı maddeleri ve yapay tatlandırıcıların da diyabet hastalığını en çok artıran etkenlerden olduğunu söyleyen uzmanlar, “Hazır meyve suları, gazlı içecekler, cips ve bisküvi gibi ürünler yüksek fruktozlu mısır şurubu içeriyor. Bu tür maddeler uzun vadede insülin direncine neden olarak Tip 2 diyabetin gelişimini hızlandırır.” ifadelerini kullanıyor.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Diyabetin erken teşhis edilmesinin hayati önem taşıdığını da dile getiren uzmanlar, özellikle ailesinde diyabet öyküsü olan kişilerin düzenli sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Diyabetin en çok rastlanan belirtileri arasında sıklıkla idrara çıkma, aşırı susama, ani kilo kaybı, halsizlik ve bulanık görme gibi şikayetler yer alıyor.” şeklinde konuşuyor.

“YAŞAM TARZINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI”

Diyabetin teşhis edilmesinin ardından beslenme ve yaşam tarzında değişiklikler yaparak hastalığın kontrol altına alınabileceğini söyleyen uzmanlar, “Sağlıklı beslenme ve aktif bir yaşam tarzı ve spor, diyabet riskini azaltmada en etkili yöntemlerin arasında yer alıyor. Diyabet hastalarımızın bu yaşam tarzını benimsemesi şart.” diye vurguluyor.