Genç yaşta kalp krizi neden bu kadar arttı?

Son aylarda sanat dünyasından ünlü isimlerin kalp krizi nedeniyle hayatlarını kaybetmeleri nedeniyle, genç yaşta kalp krizlerinin neden bu kadar arttığı merak ediliyor. Kalp krizlerini Covid-19 aşılarının tetiklediği iddia ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2024 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2024 11:36

İlk olarak geçen aylarda Metin Arolat, ardından Vural Çelik ve son olarak Temel Tekin kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Ünlü isimlerin de ani ölümleriyle genç yaşta kalp krizi tartışması sosyal medya da gündem olmayı sürdürüyor. Bazı sosyal medya kullanıcıları, kötü beslenme ile ekonomik kriz ve benzeri unsurları göz önünde bulundururken, bazıları ise COVID-19 aşılarını sorumlu tutuyor.

40 YAŞIN ALTINDAKİ KİŞİLERDE CİDDİ BİR KALP KRİZİ ARTIŞI VAR Yapılan araştırmalara göre,  ilk kalp krizinin çoğu erkeklerde 65, kadınlarda ise 72 yaş civarında gerçekleşiyor. Ancak günümüzde 40 yaşın altındaki kişilerde kalp krizi vakalarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Kalp krizi vakalarında giderek artan araştırmalar, bugün daha fazla genç yetişkinin kalp krizi sorunları yaşadığını gösterirken kalp ve damar uzmanları, kötüleşen yaşam alışkanlıklarının bundan sorumlu olduğunu belirtiyor.

GENÇLERDE ARTAN TİP 2 DİYABET VAKALARI KALP KRİZİNİN EN BÜYÜK SEBEPLERİNDEN Uzmanlar, Tip 2 diyabet hastalığının, gençlerde kalp krizinin görülmesinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu da belirtiyor. Tip 2 diyabete katkıda bulunanların ise yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve aşırı işlenmiş gıdalar olduğunu vurgularken hareketsiz yaşam tarzının ise buna eşlik ettiğini belirtiyor.

Yapılan bir araştırmaya göre 36 yaşında kalp krizi geçiren erkeklerin yüzde 30’u 15 yıl içinde vefat ediyor. 40 yaşından önce kalp krizi geçiren erkek ve kadınlarla ilgili başka bir araştırmada ise, krizden sonraki bir yıl içinde ölüm riski yüzde 1 iken, yüzde 25'i 15 yıldan kısa bir süre içinde hayatını kaybediyor.

“AİLEDE HASTALIĞI OLAN KİŞİLER DAHA DİKKATLİ OLMALI” Uzmanlar, bu hasta grubunun yakından takip edilmesi gerektiğinin altını çizerken, diyabet ve sigara gibi yaşam tarzı değişikliklerinin çok yakından izlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Aynı zamanda uzmanlar, ailede kardiyovasküler bir hastalık varsa, daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.