Göz kuruluğu nedir?

Göz kuruluğu en çok rastlanılan sağlık sorunlardan biridir. Göz kuruması, artan yaşla birlikte gözyaşı üretiminin azalması ve gözyaşı tabakasında bulunan mukus ve lipit üretiminin bozulması ile ortaya çıkabilir. Peki, göz kuruluğu nedir, neden olur?

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2023 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2023 13:16

Halk arasında göz kuruluğu olarak bilinen  “Kuru Göz ” hastalığı, göz nemlenmesini ve ıslak kalmasını sağlayan gözyaşının yetersiz üretimi, gözyaşı kalitesinin bozulması ve aşırı buharlaşmasısonucu ortaya çıkar. Gözde yanma, batma, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetlere yol açar.  BULGULARI Yanma, batma şikayetleri sonrası gözde reflekx, sulanma, kızarıklık, göz içinde ve etrafında ipliksi bir sıvı birikimi görülebilir. TANISI İÇİN NELER YAPILMALIDIR Hastalığın tanısı göz hekiminin detaylı muayenesi ile konulabilir. Bazı durumlarda göz yaşı miktarını ve kalitesini ölçmek için bazı testler ile göz kuruluğu kontrol edilir. TEDAVİSİ YÖNTEMİ Hastanın günlük hayatını etkileyen bir göz kuruluğu var ise göz yaşı damlaları en sık kullanılan ilaçtır.

Bunun dışında ileri kuru göz hastalarında göz yaşı kanalının tıkanması ile mevcut gözyaşının gözde kalmasını sağlayan “Punktum Tıkaçları” da kullanılabilir. Göz kuruluğunun devamlı olduğu hastalarda kullanılan göz yaşı damlaları aksatılmaması ve sürekli kullanılması önemlidir. Bununla beraber göz kuruluğunu arttıracak klimalı ve kuru ortamlardan uzak durulmalı