İlaç fiyatlarının artırılması ilaç yokluğuna çare değil

Resmi gazetede yayımlanan karara göre ilaç fiyatlarında zam yapıldı. Bu karara göre bugün itibariyle ilaçların fiyatları güncellendi. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Adnan Erakın, bu zammın ilaç yokluklarına çözüm olmadığını ve ilaçların bulunabilirliğinin hala ciddi bir sorun olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2024 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2024 17:14

Artık ilaç fiyatlamasında kullanılan euro kuru 23.5 oranında arttıtılarak 21.67 kuruşa sabitlendi. İlaçlara yüzde 23.5 oranında yapılan zam hakkında Herkes Duysun’a konuşan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Adnan Erakın,” İlaç fiyatlarının artırılması ilaç yokluklarına çözüm olmaktan ziyade, ilaçların bulunabilmesi için belli bir değerde tutulması gerekmekte. Zira etrafımızdaki her şeyin yüzde 40-50 oranında zamlandığı bir dönemde ilaçların fiyatlarının sabit tutulması, ilaç firmalarını Türkiye'ye ilaç getirmekten alıkoymaktadır.”dedi. 

“İLAÇ YOKLUĞU YAŞIYORUZ”

Birçok ilacın bulunamamasının ciddi bir kriz yarattığını belirten Adnan Erakın, “Tabii ki biz zam gelmesini istemiyoruz ama ilaçların bulunabilir olması için belli bir değeri koruması lazım. Şu an ilaç yoklukları öyle bir hale geldi ki tedarik edemiyoruz. Özellikle tiroid, şeker, insülin ve onkoloji ilaçları başta olmak üzere birçok ilacın bulunamaması ciddi bir kriz yarattı. Bunlar bir kriz haline dönüştü. Dolayısıyla ilaç fiyat kararnamesinin gelmesi kaçınılmazdı. Ancak ilaçların bulunması açısından bu güncelleme de yeterli değil. Tabii ki ilaçların fiyatı daha ucuz olsun, halkımız ilaca daha kolay erişebilsin istiyoruz ama bu durumda da maalesef ilaçlar bulunamıyor. Görüyoruz ki güncellemeler yapılmadığı zamanda ilaçlar bulunamıyor.” şeklinde konuştu. 

“ECZANELERİN KARLILIK ORANLARI DÜŞTÜ”

“Eczanelerdeki ilaç sıkıntısı ‘tane ile tenzi’ denilen bir sisteme yol açmıştır. Çünkü ilaçlar, eczanelere çok sınırlı sayıda ve belirli aralıklarla gönderilmektedir” diyen Erakın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tedarik zincirlerimize ilaçlar çok sınırlı sayıda geldiği zaman, çok sınırlı sayıda eczanelere dağıtım yapılıyor. Birer ikişer eczaneye ulaştığı zaman da bu ilaçlar saatler içerisinde tükenmiş oluyor. Tabii biz bu ilaçlara da var diyemiyoruz. Tabii bunun yanı sıra beş yüz taneye yakın molekül bulunduran akıllı ilaçlar diye nitelendirdiğimiz yeni nesil ilaçlar var. Bu ilaçlar Avrupa’da pek çok ülkede kullanılırken bizde çok az kullanılmakta. Ayrıca, eczane işletme maliyetlerinin artmasına rağmen ilaç fiyat kararnamesinde eczane baremlerine ilişkin bir düzenleme yapılmaması, eczanelerin karlılık oranlarını düşürdü.”

“TÜRKİYE’YE İLAÇ GÖNDERİMİ AZALDI”

Yabancı ilaç firmalarının Türkiye’ye ilaç getirmediğini söyleyen Erakın, bunun nedeni olarak Türkiye’de ki ilaç fiyatlarının Avrupadaki bazı ülkelere göre daha düşük olması ve enflasyonun yükselmesiyle birlikte maliyetlerin artması olduğunu dile getirdi. Erakın, ilaç firmalarının karlılıklarını korumak için Türkiye’ye ilaç gönderimini azalttığını vurguladı. 

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Adnan Erakın, ilaç yokluklarına çözüm olarak şu önerilerde bulundu:

“İlaç fiyatlarının euro kuru ile bağlantılı olarak düzenli olarak güncellenmesi gerekiyor. Bu durumda ilaçların enflasyon karşısında değer kaybetmeyecek ve ilaç firmaları Türkiye'ye ilaç getirmeye teşvik edilecektir. İkinci olarak, eczane işletme maliyetlerinin artması nedeniyle eczane baremlerinin güncellenmesi gerekiyor. Son olarak daha kalıcı bir ilaç fiyatlandırma sistemi oluşturulmalıdır. Enflasyonun etkilerine karşı daha dirençli bir ilaç fiyatlandırma sistemi geliştirilerek ilaç yokluklarının önüne geçilebilecektir.”