Kış aylarında zatürreye dikkat!

Ateş, üşüme ve öksürük gibi belirtilerin akciğer dokusunun iltihaplandığı zatürre hastalığının başında geldiğini belirten uzmanlar artışlara da dikkat çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2024 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2024 11:27

Zatürrenin erken tedavi edilmemesi dahilinde ciddi risk teşkil edebileceğini belirten uzmanlar bu kış zatürre vakalarında artış olduğunu söylüyorlar.

Öksürük, geceleri terleme, kilo kaybı, yemek yemede zorluk ve ateş yüksekliğinin zatürrenin belirtileri olarak başı çektiğini belirten uzmanlar, bulaş yollarını ”Konuşarak, öksürerek ve birçok etkenle beraber basiller ortama yayılır ve havada asılı kalırlar. Oradan geçmekte olan herhangi birinin soluması ile hastalık hava yoluyla da bulaşır. En sık akciğerleri tutmakla beraber plevra ve lenf bezleri akciğerlerden sonra en sık tutulan organlardır.’’ ifadeleriyle açıklıyor.

Uzmanlar, “Türkiye, dünyanın tedavi bakımından en iyi ülkelerinden bir tanesidir. Tüberküloz tedavi süresinin 6 ay sürebileceğini söyleyebiliriz. İlk iki ay 4 ilaç, geriye kalan 4 ay ise 2 ilaç ile devam edilir. Tedavinin 2. haftasından itibaren basilinin canlılığı kalmadığı için herhangi bir bulaştırma durumu da ortadan kalkar.” diyerek tedavi sürecini özetliyor.

“İLERİ YAŞTA YETİŞKİNLER DİKKAT ETMELİ’’

Zatürrenin dünyada ve ülkemizde birçok ölüme neden olduğunu da dile getiren uzmanlar, ”İklim değişiklikleri solunum yolu hastalıkları yükünü ve başka bir solunum yolu enfeksiyonu salgın riskini arttırmaya devam ediyor. En çok ileri yaşta yetişkinler ve çocuklar tehdit altındadır. Özellikle 60 yaş ve üzeri vatandaşlar zatürre aşılarını olup yaşamsal risklerini azatlmaları gerekir.’’ sözlerine yer verdiler.