Ülkemizde ve dünya genelinde sigara tüketimi önlenemek bir şekilde artış gösteriyor. Bu tüketimin ve bağımlılığın en büyük nedenleri arasında ise yoksulluk, depresyon, eğitim seviyesi ve stres sayılıyor.
Türkiye’de hayat şartları, yüksek enflasyon ve geçinme dertleri oldukça yüksek seviyelerde. Sigara kullanan vatandaşlar, genelde sigara bağımlısı olmalarının sebeplerini stres ile başa çıkma ve karşılanabilir bir maliyeti olmasına bağlıyorlar.
Uzmanlar ise bunu yoksulluk, eğitim seviyesi ve pazarlama-teşvik olarak değerlendiriyor.
Yoksulluk konusu, düşük gelirli bireylerin stres ve kaygı ile başa çıkmak için kolaylıkla karşılanabilen bir araç olduğu söyleniyor. Eğitim seviyesi, fazla eğitim almamış kişilerin, sigaranın zararlarını bilmiyor olma durumuna karşı sigaraya yatkın olmaları ile tanımlanıyor. Pazarlama-teşvik nedeni ise üretici firmaların, ilgi çekici paket ve ambalaj kullanarak sigaraya teşvik etmelerinden kaynaklanıyor.
Sigaranın içerisinde bulunan nikotin maddesi, kişiyi sigaraya bağımlı hale getiriyor. Nikotin düzenli olarak vücuda girdiği halde ilerleyen zamanlarda beyin nikotin ihtiyacı duymaya başlıyor. Bu da sigara bağımlılığını oluşturuyor.
Anlık olarak sigara kullanan veya sigara bağımlısı olan kişilere sorulduğunda ise, bunun gençlik yıllarında meraktan başladığını, akran zorbalığından dolayı kaynaklandığını veya biraz daha ilerleyen yaşlarda stresle başa çıkabilecek bir araç olarak gördüklerinden dolayı sigaraya başladıklarını söylüyorlar.