Kanser tedavisi gören hastalar, kemoterapi ve radyoterapi gibi agresif tedavi yöntemlerinin yanında sigara gibi toksik maddelerle vücutlarını daha fazla zorlayabilir diye belirten Uzmanlar, “Sigaradaki zararlı kimyasallar, bağışıklık sistemini baskılar, vücutta iltihaplanmalara yol açar ve tedaviye verilen yanıtı olumsuz etkileyebilir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar, sigaranın bırakılmasının tedavi sürecinde önemli bir fark yarattığını gösteriyor diye vurguluyor.
Birçok kanser türünde, sigaranın bırakılması tedaviye ek bir fayda sağlıyor diye dile getiren Uzmanlar “Akciğer kanseri, ağız kanseri ve gırtlak kanseri gibi sigara ile doğrudan ilişkilendirilen kanserlerde, sigarayı bırakan hastaların hayatta kalma oranı belirgin şekilde artıyor. Sigarayı bırakmış hastaların bu süreyi ortalama iki yıl daha uzun yaşayabiliyorlar. Bu bulgular, sigaranın kansere karşı tedavi sürecini zorlaştıran önemli bir faktör ve sigara bırakmanın sağlıklı bir iyileşme süreci için kritik bir adım.” diye söylüyorlar.
Kanser tedavisi gören hastalar için sigara bırakma konusunda psikolojik destek, tedavi yöntemleri ve çeşitli terapi seçenekleri de bulunuyor diye kaydeden Uzmanlar “Sigara bırakma süreci, bireysel bir çaba ve tıbbi destek gerektiriyor, Kanser tedavisinde erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri kadar, hastanın yaşam tarzı ve sigara gibi zararlı alışkanlıkların da tedavi sürecine büyük etkisi var. Sigara içmek kanserin ilerlemesine, tedaviye karşı direncin artmasına ve yaşam süresinin kısalmasına neden olabilirken, sigaranın bırakılması, tedaviye verilen yanıtı güçlendirebilir ve hastaların yaşam sürelerini uzatabilir.” diye tavsiyede bulunuyorlar.