Susuz kaç gün dayanılır?

Hem vücut sağlığı hem de ruh sağlığı için zorunlu ihtiyaç olan beslenme adımı olmadan bir insanın yaşaması mümkün mü? Tüm bu soruları sizler için yanıtladık.

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2023 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2023 13:14
https://www.herkesduysun.com/

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem, 10 kentte binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Enkaz altında kalan vatandaşların kurtarılması için arama-kurtarma ekipleri günlerdir çalışmalarını canla başla sürdürüyor.

Bazı vatandaşların saatler sonra sağ bir şekilde enkaz altından çıkarılmasıyla umutlar yeşerirken "Susuz kaç gün dayanılır? Yemek yemeden kaç gün yaşanır?" gibi sorular da gündeme geldi.

SUSUZ KAÇ GÜN DAYANILIR? İNSAN KAÇ GÜN SUSUZ KALABİLİR?

İnsan bedeni varlığını sürdürebilmek için düzenli olarak su içmeye ihtiyaç duymaktadır. Vücudumuzun büyük bir kısmının sudan oluştuğunu göz önüne alırsak uzun bir süre susuz kalmak ölüme ya da kalıcı hasarlara neden olmaktadır. 

Genel olarak bir insanın susuz kalabileceği süre 3 gün olarak bilinmektedir. Ancak ortamın sıcaklığı ve vücudun hareket sıklığı bu sürede değişim gözlemlenmesine neden olmaktadır. 

Eğer ortam sıcaklığı düşük ve hareketlilik az ise 1 haftaya kadar susuz kalınabilir. Ancak bu vakalarda ortaya çıkan başka problemler yaşama tutunamamalarına neden olmuştur. Kısacası ortalama bir insan hiç su içmeden 3 ila 4 gün yaşayabilir.

SU İÇMEYİNCE NE OLUR? SUSUZLUK VÜCUTTA NELERE YOL AÇAR?

Vücudumuzdaki her bir hücrenin fonksiyonunu devam ettirebilmesi için suya ihtiyacı olduğunu düşünürsek uzun süre susuzluk ölümden önce büyük hasarları beraberinde getirebilir. Susuz kalan vücut, kalan suyu korumak amacıyla organların işlevlerini kısıtlamaktadır. 

Susuz kalınca vücutta meydana gelen olaylar şu şekilde açıklanabilir:

1. Böbrekler idrar torbasına daha az su gönderir ve idrar rengi koyulaşır.

2. Daha az terleme gerçekleştiği için vücut ısısında artış olur.

3. Kan daha yoğun ve ağır bir kıvama gelir.

4. Vücut ağırlığımızın %4’ü kadar su kaybettiğimiz anda "bayılma" olabilir.

5. Vücut ağırlığımızın %7'si kadar su kaybetmeye başladığımızda ise böbrek ve bağırsaklar zarar görerek organ hasarı meydana gelebilir.

Susuzluk süresi artıkça beyin de bu durumdan etkilenmeye başlar ve düşünme kabiliyetinde de aksaklıklar meydana gelmeye başlar. Bu durumda beraberinde psikolojik problemleri getirmektedir.

YEMEK YEMEDEN KAÇ GÜN YAŞANIR?

Bir insanın yemek yemeden hayatta kalma süresi vücut ağırlığı, genetik özellikler ve sağlık sorunlarına göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle susuzlukla da bağlantılı olan açlığa dayanma süresinde farklılık olabilir.

İddialara göre ortalama bir insanın hiç yemek yemeden 45 ile 61 gün arasında hayatta kalabileceği söylenmektedir. Ancak 2 gün dahi gıda tüketmemek çok ciddi sindirim bozukluklarını beraberinde getirmektedir.