Uzman Diyetisyen Dursun, lipödemin, genellikle bacaklarda simetrik ve iki taraflı yağ birikimi şeklinde görüldüğünü belirterek, "Hastalık, yağ dokusunun birikim şekline göre beş farklı tipe ve şiddetine göre dört evreye ayrılır" diye konuştu.
Dursun, ‘’Yeni araştırmalar, lipödem tedavisinde Akdeniz diyeti ve düşük karbonhidratlı beslenme biçimlerinin faydalı olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, antioksidan bakımından zengin yiyeceklerin düzenli tüketimi, hem genel vücut kompozisyonunda hem de lipödemden etkilenen bölgelerde (bacaklar ve kollar gibi) iyileşme sağlayabilir. Özellikle yağsız süt ürünleri ve kaliteli yağ kaynakları, örneğin orta zincirli trigliseritler, et ve süt proteinleri, lipödem yönetiminde önemli bir rol oynuyor. İyi yağlar, avokado, fındık, balık ve bitkisel yağlar gibi çeşitli kaynaklardan alınan lipitler, beta-sitosterol, oleik asitler ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin olup, yağ yakımını destekleme potansiyeline sahip’’ ifadelerini kullandı.
Lipödemli hastaların yaşam kalitesini artırmak için, bacaklarda kilo kaybını ve yağ miktarını azaltmayı hedefleyen diyet önerileri sunan Dursun, bu beslenme biçimlerinin, özellikle yağsız süt ürünleri, kaliteli yağ kaynakları ve antioksidan bakımından zengin yiyeceklerin düzenli tüketimi ile lipödemden etkilenen bölgelerde (bacaklar ve kollar gibi) iyileşme sağlayabileceğini söyledi. "İyi yağlar, avokado, fındık, balık ve bitkisel yağlar gibi çeşitli kaynaklardan alınan lipitler, yağ yakımını destekleme potansiyeline sahiptir" diye ekledi.
Erken beslenme tedavisinin önemine değinen Dursun, "Erken beslenme tedavisi, obezitenin önlenmesi ve lipödemin ilerlemesinin durdurulması açısından kritik bir rol oynar" dedi. Ayrıca, lipödemli kadınların genellikle kas gücünün düşük olduğunu ve egzersiz dayanıklılığının anlamlı şekilde azaldığını vurguladı. "Bu yüzden, beslenme şekli, yaşam tarzı ve alışkanlıklar, lipödemli bireylerin yaşam kalitesini artırmada büyük önem taşıyor" dedi.