Yerel yönetimler arasında bir ilk: Temiz Petek Projesi

Muğla Büyükşehir Belediyesi, arıcıların sorunlarından biri olan büyük balmumu güvesine karşı başlattığı, yerel yönetimler arasında bir ilk olan “Temiz Petek Projesi” 5. yılında da arıcılara destek oluyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2024 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2024 15:41

Geçtiğimiz yıllarda Köyceğiz, Milas ve Menteşe İlçelerinde yapılan petek şoklama işlemi bu yıl Marmaris ve Köyceğiz ilçelerinde arıcıların hizmetine sunuldu.

PETEKLER -30 DERECEDE ŞOKLANIYOR

Büyük ilgi gören proje kapsamında kabartılmış peteklerin saklama döneminde Büyük Balmumu Güvesinin verdiği zararların engellenmesi ve balda kalıntı sorununun önüne geçmek için petekler -30C’de şoklanıyor. Bu işlem sayesinde peteklerin Büyük Balmumu Güvesi, larva, pupa ve yumurtaları öldürülerek üreticilere teslim ediliyor. 2018 yılında başlayan “Temiz Petek” projesinde bugüne kadar 8 ilçeden 202 bin 499 adet petek şoklanarak üreticilere teslim edildi.

"PETEKLERİMİZİ KOLAYCA BİR SONRAKİ DÖNEME HAZIRLIYORUZ"

Proje başladığından beri peteklerini uygulama için getiren Bal üreticisi Yıldırım, “Bir ziraat mühendisi olarak da bu proje biz üreticiler için çok önemli. Dönem boyunca korumamız gereken petekleri burada -30 derece sıcaklıkta şoklatarak bir sonraki döneme hazır hale getirme fırsatı buluyoruz. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

"DOĞAL YÖNTEMLERLE PETEKLERİMİZİ KORUYORUZ"

Bu projenin velinimet diyen bal üreticisi Üstün Şimşek, “20 yıldır arıcılıkla uğraşıyorum. Burada -30 derecede ürünlerimizi şoklatıp peteklerimizi hazır hale getiriyoruz. Bu şekilde de kimyasal kullanmadan doğal yollarla peteklerimizi hazır hale getiriyoruz. Bu proje sayesinde ürettiğim baldan da verim alıyorum. Bu şekilde sakladığım peteklerden çıkan balların üretiminde kimyasal kullanmadığım için ürün testinde kalıntılar çıkmıyor. Bu proje ile ürünlerimizin değerini artıran Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ve Ahmet Aras’a teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

"ÜRETİCİLERİMİZİN ÜRÜN KALİTESİNİ ARTIRIYORUZ"

Temiz Petek Projesi’nin amacını aktaran Yüksek Gıda Mühendisi Övgü Ferek, “Projemizle üreticilerimizin kabartılmış peteklerini -30 derecede şoklayarak koruma altına alıyoruz. Üreticilerimiz isterlerse kendileri paketledikleri petekleri getirebilirler ya da bizlerden poşet isterlerse o desteği de sağlıyoruz. Bu şekilde arıcıların peteklerde en büyük sorunu olan büyük balmumu güvesi, larvaları ve yumurtalarını arındırıyoruz. Bu sayede kalıntısız ve doğal ürün üretimine katkıda bulunuyoruz.” dedi.

‘TEMİZ PETEK PROJESİ’NDEN NASIL YARARLANILIR?

Temiz Petek Projesi’nden yararlanmak isteyen üreticiler Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 444 48 01 numaralı telefonundan bilgi ve randevu alabilecekler. Şoklanmış ve paketlenmiş petekleri arıcılar evlerinde güvenle saklayabilecekler. Büyük bir sorunun önüne geçilmesi amacıyla başlatılan proje 16 Eylül 2024 ile 16 Aralık 2024 tarihleri arasında devam edecek.